Prihodi

Od cijene litre goriva državi BiH pripada najmanje jedna marka

Kada UNO rasporedi prihode dalju nadležnost za raspodjelu imaju entitetska ministarstva financija i nadležna služba Brčko distrikta, pojasnili su iz Uprave za neizravno oporezivanje.
Gospodarstvo / Novac | 16. 06. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 2018-2020. godine u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko 1,5 milijardi maraka prihoda od trošarina na naftu i naftne derivate i oko 1,8 milijardi maraka prihoda od putarina, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Ako je maloprodajna cijena dizela u BiH 1,99 KM po litri, obaveze državi su sljedeće: trošarina 0,30 KM, putarina za održavanje puteva 0,15 KM, putarina za izgradnju autoputova 0,25 KM i PDV 0,29 KM (0,99 KM). Ostatak je nabavna cijena i marža.

Obveze državi

Ako je na primjer maloprodajna cijena motornog benzina u BiH 2,00 KM po litri, obveze državi su sljedeće: trošarina 0,40 KM, putarina za održavanje puteva 0,15 KM, putarina za izgradnju autoputova 0,25 KM i PDV 0,29 KM (1,09 KM). Ostatak je nabavna cijena i marža, piše Faktor.ba.

Prikupljeni prihodi od trošarina na domaću/uvoznu naftu i naftne derivate, kao i prihodi od putarina za izgradnju puteva iz cijene domaće/uvozne nafte i naftnih derivata (0,15 KM) ulaze u zbroj svih prikupljenih prihoda od neizravnih poreza.

Prikupljeni prihodi od trošarina korisnicima se raspoređuju prema metodologiji utvrđenoj Pravilnikom o izračunu koeficijenata doznačavanja entitetima, odnosno prema privremenim koeficijentima za raspodjelu, utvrđenih prema podacima o krajnjoj potrošnji, koje koeficijente posebnim odlukama utvrđuje Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Za izgradnju i rekonstrukciju

S druge strane prihodi od putarina za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva iz cijene domaće/uvozne nafte i naftnih derivata (0,25 KM) se posebno raspoređuju. Prema Odluci Upravnog odbora UNO kojom je utvrđeno da od ukupnih prihoda od putarine za izgradnju autoputova i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva 10 posto ostaje na podračunu kod Centralne banke BiH, piše Faktor.

Ovaj novac služi za poravnanje prihoda po utvrđivanju konačne metodologije raspodjele, a preostalih 90 posto prihoda od putarine dijeli se između entiteta i Brčko Distrikta BiH tako da 59 posto pripada Federaciji Bosne i Hercegovine, 39 posto pripada Republici Srpskoj i dva posto pripada Brčko Distriktu BiH.

Kada UNO rasporedi prihode dalju nadležnost za raspodjelu imaju entitetska ministarstva financija i nadležna služba Brčko distrikta, pojasnili su iz Uprave za neizravno oporezivanje.


Prema Zakonu o trišarinama u BiH trenutno se plaća sljedeća trošarina po litri i to:

- za dizel gorivo i petrolej 0,30 KM po litri,

- za motorni benzin bezolovni 0,35 KM po litri,

- za motorni benzin 0,40 KM po litri,

- za lož ulje 0,45 KM po litri,

- za biogoriva i biotečnosti 0,30 KM po litri.

Osim trošarina u cijenu litre derivata nafte ulaze i dvije putarine:

- putarina u iznosu od 0,15 KM po litri derivata za održavanje puteva

- putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata za izgradnju autoputova i za izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva.

Pored trošarine i putarine u osnovicu za obračun PDV-a ulaze troškovi proizvodnje i ostali zavisni troškovi (transport, skladištenje...). Sve skupa predstavlja osnovicu za obračun PDV-a, koji u BiH iznosi 17 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close