Objava rata, ako se Rusija izbaci iz međunarodnog bankarskog sustava plaćanja

Objava rata, ako se Rusija izbaci iz međunarodnog bankarskog sustava plaćanja

Gospodarstvo / Novac | 05. 12. 2019. u 19:53 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ograničavanje ruskog pristupa SWIFT-u, međunarodnom bankarskom sustavu plaćanja, to bi zapravo značilo objavu rata'', upozorio je premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

U razgovoru s novinarima u četvrtak, Medvedev je podsjetio da je Zapad jednom ozbiljno razmotrio mogućnost i Moskva je svjesna ove opasnosti.

"Ovo bi zapravo bila objava rata, ali svejedno o njoj se razgovaralo", rekao je ruski premijer i dodao da je to jedan od razloga zašto ruska vlada razmatra načine zaštite ruskog dijela interneta.

Nuklearna opcija

Globalni međubankarski SWIFT sustav omogućava prekogranična plaćanja između 11.000 financijskih institucija u više od 200 zemalja svijeta. Prvi nagovještaji o mogućem isključenje ruskih banaka iz mreže transfera novca pojavili su se 2014. godine kao odgovor na navodnu ulogu Moskve u sukobu u Ukrajini.

Ovu mogućnost je prošle godine ponovno aktualizirao specijalni izaslanik Washingtona u Ukrajini, Kurt Volker.

U intervjuu za Glas Amerike, Volker je rekao da je takva "nuklearna opcija" još uvijek na stolu, ali da bi mogla imati posljedice za sve.

Rusija ima alternativu

U jeku potencijalne prijetnje da će biti odsječena od SWIFT-a, Rusija je započela raditi na alternativi - na domaćem razvoju mreže financijskih poruka pod nazivom SPFS.

Sustav djeluje prema istim standardima kao SWIFT i već se koristi na domaćoj razini. Namijenjen je povezivanju s kineskim prekograničnim međubankarskim platnim sustavom CIPS i indijskim budućim mehanizmom plaćanja.

 Ruski platni sustav će također raditi s iranskim SEPAM-om, jer iranske banke nisu imale pristup SWIFT-u od prošle godine nakon što su SAD ponovno uvele sankcije.

Kopirati
Drag cursor here to close