Njemački list

Nova porezna afera svjetske elite: Na kompromitirajućem popisu Nike, Apple, Uber, Facebook....

Njemački list je otkrio novu poreznu aferu svjetske elite.
Gospodarstvo / Novac | 06. 11. 2017. u 07:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa od 400 novinara iz 67 zemalja otkrila je 13,4 milijuna tajnih dokumenata s detaljnim dokazima o utaji poreza visokih dužnosnika i poduzeća u svijetu, prenijela je agencija DPA.

Curenje tih informacije prvobitno je preuzeo list Suddeutsche zeitung koji je naveo da većina dokumenata dolazi iz of-shore advokatske kuće Appleby, osnovane na Bermudama. Ta kompanija je u listopadu priopćila da su njeni podaci hakirani.

Dokumenti, nazvani "rajski papiri" (Paradise Papers) pokazuju da su na spisku o utaji poreza predstavnici administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa kao i ruska poduzeća.

Na popisu kompanija se nalaze kao Nike, Apple, Uber i Facebook, kao i irski pevač Bono, ali i britanska kraljica Elizabeta.

Njemački list je 2016. prenosio detalje afere takozvanih "panamskih dokumenata".

Politički lideri, istaknute osobe, kao i nekoliko desetina milijardera nalazilo se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu dosijea procurjelih iz panamske tvrtke "Mosak Fonseka" sproveo istragu o of-shore poslovanju svetske elite, prenosi Beta.

Kopirati
Drag cursor here to close