Ne ide dobro

Novi bunt zbog plaća u Republici Srpskoj

U oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Srpskoj je zaposleno oko 23.000 radnika.
Gospodarstvo / Novac | 27. 06. 2023. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zaposleni u prosvjeti i u Fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja Republike Srpske još nisu dobili plaću koju inače primaju svakog 22.-23. u mjesecu, objavio je portal Srpskainfo.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, znanosti i kulture RS, Dragan Gnjatić, kaže da su mu svi telefoni “užareni” od poziva i poruka i da u grupama prosvjetara svi pišu samo o platama.

''Jutros sam se čuo s ministarkom prosvjete koja kaže kako je sve ok i da se plaće isplaćuju redovno. Jasno je da je riječ o kašnjenju od nekoliko dana, ali to, recimo nijednu banku ne zanima kada hoće da naplati ratu kredita. A većina radnika ima neki kredit'', kaže Gnjatić.

Rekao je kako Vlada RS ipak nije prekršila Zakon o radu i Zakon o platama, jer se po odredbama plaće za prethodni mjesec isplaćuju do kraja tekućeg mjeseca.

''Sve do 30. lipnja se tolerira, a poslije toga je kršenje zakona'', navodi Gnjatić.

U oblasti osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja u Srpskoj je zaposleno oko 23.000 radnika.

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, čiji članovi su i zaposleni u Fondu MIO, potvrđuje da u ovom fondu radnici nisu dobili plaće.

''Oni plaće inače dobivaju kad i prosvjeta'', kaže Marić koji očekuje da će plaće preostalim proračunskim korisnicima biti isplaćene najkasnije do kraja mjeseca, odnosno do 30. lipnja.

Podsjećamo da je Vlada RS prošlog tjedna bila pod “financijskim udarom” jer je u jednom danu morala vratiti 336 milijuna KM po osnovu zaduženja na Bečkoj burzi.

Podsjećamo, nedavno je ministar zdravstva, Alen Šeranić, rekao kako ''nema novca za povećanje plaća zaposlenima u oblasti zdravstva i socijalne zaštite u Republici Srpskoj''.

''Svakako da u ovom trenutku nema sredstava za povećanje plaća u tom obujmu'', rekao je ministar Šeranić.

Kopirati
Drag cursor here to close