Sjednica

Novalić: Omogućili smo da odlučujete o raspodjeli povijesno najvećeg budžeta

Prije svega je, za rekordan budžet od 6.7 milijardi, pohvalio prethodne parlamentarne sazive, kao i Vladu FBiH. Oni su, kako je rekao, stvorili pretpostavke za povijesni veliki budžet.
Gospodarstvo / Novac | 26. 01. 2023. u 17:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj se raspravlja o budžetu ovog entiteta za 2023. godinu još uvijek je u tijeku. Vladi FBiH su desetine amandmana neprihvatljive, a entitetski premijer Fadil Novalić se zastupnicima obratio s primjedbama na nekoliko njih.

Povijesni budžet

Prije svega je, za rekordan budžet od 6.7 milijardi, pohvalio prethodne parlamentarne sazive, kao i Vladu FBiH. Oni su, kako je rekao, stvorili pretpostavke za povijesni veliki budžet.

Vlada Federacije BiH odbila je sve amandmane na Prijedlog budžeta FBiH. Sada je na zastupnicima da se izjašnjavaju o predloženim amandmanima kojih je više blizu stotinu. No, prije toga, Novalić je pojasnio primjedbe na neke od njih. Prva se ticala Željeznica Federacije BiH.

“Deset milijuna koji se skidaju sa Željeznica, skinuti su sa pogrešnog koda. Željeznice FBiH nisu vlasnik infrastrukture, to je Federacija BiH i ona je dužna da ih održava. Ovo je trebalo biti skinuto s investicijskog dijela, a ne sa tekućeg održavanja”, izjavio je.

Osvrnuo se i na amandman kojim se sa Željeznica FBiH skida 1.8 milijuna i preusmjerava ih se na Agenciju za privatizaciju koja je blokirana.

Tužba od 115 milijuna KM

“Na blokiran račun ne možemo uplatiti niti jednu marku. Zakon to neće dozvoliti bez obzira na odluku Parlamenta. Isti slučaj je i sa firmom Zrak, koja je još uz to i u stečajnom postupku”, naveo je.

No, tu nije bio kraj.

“INA mol – sedam milijuna za arbitražni postupak. Tužba je teška više od 115 milijuna. Mi smo je zatekli i izgubili sve procese u Cirihu jer je naš predstavnik glasao protiv nas. Nuđeno nam je da se nagodimo, nisu pristali, otvorili smo kontratužbu i dobili smo arbitražu. Sada trebaju da se razgraniče troškovi, kao i to da je presuda bila da INA od nas može dobiti samo nadoknadu onoliko koliko su radnici tužili, to je s troškovima oko 7 milijuna. Ako je ne ispoštujemo, doći ćemo na naplatu od 115 milijuna, ne bih preporučio, ali je na vama”, rekao je premijer Vlade FBiH u tehničkom mandatu.

Podsjetimo, danas su iz kluba SDA organizirali i press konferenciju, tvrdeći kako je “HDZ sustavno iskoristio skrnavljenje budžeta”, a nedugo zatim je uslijedio i odgovor Lidije Bradare.

Kopirati
Drag cursor here to close