Ništa novo

Nova godina – nova poskupljenja za bh. građane

"Samo je u ratu bilo gore. Sve se manje kupuje”, priča za N1 Nermina, trgovkinja koja prodaje cvijeće. 30 godina se bavi ovim poslom. Sada živimo, smatra ona, u najtežoj poslijeratnoj godini.
Gospodarstvo / Novac | 06. 12. 2021. u 11:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok se političari prepucavaju, životni troškovi u BiH sve su veći. Svjedočimo brojnim poskupljenjima, a sve više ljudi može svojom plaćom samo podmiriti osnovne životne potrebe. Takav trend, čini se, nastavlja se i u sljedećoj godini. Što bi sve moglo pokupjeti donosi N1.

"Samo je u ratu bilo gore. Sve se manje kupuje”, priča za N1 Nermina, trgovkinja koja prodaje cvijeće. 30 godina se bavi ovim poslom. Sada živimo, smatra ona, u najtežoj poslijeratnoj godini.

"Vjerujte svi samo gledaju… kažu ”samo da pogledam”. Nema narod novca, nema svijet što jesti, teško je. Plaće su male, nisu redovite…, navodi. Kaže da teško živi od prodaje cvijeća.

"Teško je … ja sam uirovljenica, radim dodatnu djelatnost. Bude dana ne mogu za stola zaraditi… 12 KM je zakup stola na tržnici”, pojašnjava.

Cijene pak neumoljivo rastu. Skuplje je sve; od hrane, odjeće, prevoza, pića… cijene na godišnjoj razini su više za 4,3 %.

“Narod kupuje po jedan komad povrća… Nemaju novca…", ističe prodavačica povrća.

Kaže kako je kilogram rajčice sada 4 KM, a prošle godine je bilo 3 KM.

"Cijene su skuplje, sve je poraslo pa i to… a standard je ostao isti“, ističe prodavačica povrća.

Zbog toga su mnogi primorani zarađivati na crno. Građani nerijetko odlučuju kupiti polovnu robu.

“Ja više ne znam koliko što iznosi... ponesem novac na tržnicu ili trgovinu,, kupim koliko imam jer je svaki dan druga cijena", kaže jedan kupac.

Dodaje kako cijena stalno raste.

"Ne možeš više kao prije biti da poneseš 20 KM i smisliš što ćeš kupiti. Sada 20 KM ništa ne znači, kupiš pavlaku, djeci lizalo i eto“, ističe kupac.

Skuplji su i automobili, a enorman je i rast cijena nekretnina. S novom godinom, dolaze i nova poskupljenja.

Kopirati
Drag cursor here to close