Tvrde ministri

Njemačka: U drugoj polovici godine očekuje se oporavak gospodarstva

Njemačka si može dozvoliti izdašnu potrošnju budući da ima uravnoteženi proračun od 2014. godine, primjećuje Reuters.
Gospodarstvo / Novac | 12. 06. 2020. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka može izbjeći drugi val pandemije koronavirusa, a 130 milijardi eura težak paket poticaja trebao bi pomoći najvećem europskom gospodarstvu da se počne oporavljati u drugoj polovini godine, poručili su u petak ministri.

Njemačko gospodarstvo snažno je uzdrmano nakon što su mnoge tvrtke obustavile poslovanje u ožujku kako bi suzbile širenje koronavirusa, a vlada očekuje da će gospodarstvo ove godine pasti za 6,3 posto, što bi bila njegova najteža recesija od Drugog svjetskog rata, piše Hina.

U sklopu paketa poticaja vlada je u petak postigla dogovor o smanjenju stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na 16 posto, s 19 posto, za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca s ciljem poticanja potrošnje, te o novčanim isplatama roditeljima od 300 eura po djetetu.

Želimo se pobrinuti da s drugom polovinom godine najniža razina gospodarske aktivnosti bude iza nas, rekao je ministar gospodarstva Peter Altmaier na tiskovnoj konferenciji.

Obje mjere dio su šireg paketa kojeg je vlada objavila prošlog tjedna, a nadovezuju se na 750 milijardi eura težak paket mjera za pomoć gospodarstvu donesen u ožujku.

Njemačka si može dozvoliti izdašnu potrošnju budući da ima uravnoteženi proračun od 2014. godine, primjećuje Reuters.

Ministar financija Olaf Scholz na zajedničkoj je konferenciji s kolegom Altmaierom izjavio da je Njemačka u dobroj poziciji da izbjegne drugi val zaraze.

Izgledi su vrlo, vrlo veliki da ćemo zaobići taj veliki problem, poručio je Scholz, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close