Novalić

Nikom s jasli neće biti novca

Novalić je rekao kako je osnovni problem  kod isplate mirovina neusvajanje financijskog plana Fonda MIO za 2019. godinu.
Gospodarstvo / Novac | 29. 01. 2019. u 08:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nama kao Vladi ruke su vezane. Za privremeno financiranje je kasno, a i da smo išli s privremenim financiranjem, i o njemu bi se trebao izjasniti Dom naroda. Dakle, sve dok se ne sazove stari ili konstituira novi saziv, mi po zakonu ne smijemo isplaćivati ništa iz proračuna, koji je prošao samo pola procedure, odnosno Zastupnički dom'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Što se tiče mirovina, Novalić je rekao kako je osnovni problem  kod isplate mirovina neusvajanje financijskog plana Fonda MIO za 2019. godinu.

''Bez njega nisu moguće isplate, dok bez proračuna nije moguće povećanje minimalnih mirovina koje smo najavili još prošle godine'', rekao je Novalić i dodao kako su odgovorni svi oni koji se protive sazivanju Doma naroda u starom sazivu.

''Kontinuitet vlasti mora postojati i Ustav je po tom pitanju jasan. Sve dok ne bude konstituiran novi saziv, stari saziv je legitiman. Uostalom, ako izaslanici iz starog saziva mogu danas uredno primati plaće, zašto ne bi mogli raditi?'', rekao je federalni premijer te dodao da Središnje izborno povjerenstvo ''nije odugovlačilo s biranjem načina određivanja delegata, novi saziv bio bi već vjerojatno u funkciji''.

Posljedice će, kaže Novalić, kao uvijek kad se radi o političkoj neodgovornosti, snositi građani.

''I to pripadnici socijalno najugroženijih grupa: umirovljenici, borci i invalidi. Ja se ipak nadam da do toga neće doći i da će sjednica starog saziva biti sazvana u roku'', rekao je.

Upozorio je da, ne bude li proračun Federacije BiH za 2019. godinu usvojen, neće biti moguće isplatiti niti jednu obvezu koja se financira iz proračuna.

''To znači da već u veljači neće biti plača, dodataka, invalidnina. Svi građani koji primaju novac iz proračuna FBiH već u veljači neće ga dobiti'', kaže u intervjuu za Nezavisne Novalić.

Ističe kako više nema mjesta politikantstvu, te da više nije u pitanju tko je u pravu, a tko ne, već hoće li umirovljenici u veljači imati od čega kupiti lijekove i skuhati ručak.

 

Kopirati
Drag cursor here to close