Ministarstvo financija i trezora

Nije odobren plan SIP-a za razdoblje siječanj-ožujak 2022.

''Za financiranje institucija BiH u ovom razdoblju odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 KM''.
Gospodarstvo / Novac | 19. 01. 2022. u 16:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Središnje izborno povjerenstvo BiH ovim putem želi informirati javnost u Bosni i Hercegovini da Ministarstvo financija i trezora BiH nije odobrilo operativni/dinamički plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je uključivao program posebne namjene ''Opći izbori'''', navodi se u priopćenju SIP-a.

Kao što je poznato, Vijeće ministara BiH na prijedlog Ministarstva financija i trezora, donijelo je Odluku o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj-ožujak 2022. godine.

''Za financiranje institucija BiH u ovom razdoblju odobrena su sredstva u iznosu 249.000.000 KM, što predstavlja 1/4 sredstava odobrenih za financiranje institucija Bosne i Hercegovine sukladno Zakonu o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu'', kazali su.

Navedenom odlukom propisano je da će se raspored rashoda po proračunskim korisnicima u prvom kvartalu 2022. godine vršiti na temelju proračuna korisnika utvrđenih u Zakonu o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu u iznosima kojima se omogućava obavljanje aktivnosti za zakonom utvrđene nadležnosti proračunskih korisnika.

''Sukladno navedenoj Odluci, Ministarstvo financija i trezora BiH je dostavilo Središnjem izbornom povjerenstvu BiH Instrukciju za sačinjavanje  operativnog/dinamičkog plana sukladno Odluci o privremenom financiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za razdoblje siječanj-ožujak 2022. godine, u kojoj je naznačeno da ukupan iznos operativnih proračuna za prvi kvartal 2022. godine ne može biti veći od 1/4 sredstava usvojenih u Zakonu o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu (''Službeni glasnik BiH'' broj: 46/20)'', stoji u priopćenju.

U navedenoj instrukciji naznačeno je da proračunski korisnici ne mogu započinjati nove ili proširene programe i aktivnosti dok se iste ne odobre u Proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

''Sukladno navedenoj instrukciji, a budući da se u konkretnom slučaju ne radi o novim ili proširenim programima i aktivnostima institucije, već upravo o redovitim aktivnostima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u cilju organizacije i provedbe izbora u Bosni i Hercegovini u izbornim godinama, i budući da se radi o sredstvima namjenjenim za obavljanje aktivnosti za zakonom utvrđene nadležnosti institucije, Središnje izborno povjerenstvo BiH je dostavilo operativni/dinamički plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za prvi kvartal 2022. godine u iznosu 1.811.700,00 KM što iznosi ¼  sredstva odobrenih Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u Zakonu o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovinu za 2020. Godinu'', dodaje se u priopćenju.

Ova sredstava su raspoređena na neposrednu potrošnju u iznosu od 757.200,00 KM, i na program posebnih namjena namjenjen za provedbu izbora, u iznosu od 1.054.500,00 KM što predstavlja 1/4 sredstva odobrenih Središnjem izbornom povjerenstvu BiH u Zakonu o proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovinu za 2020. godinu u dijelu koji se odnosi na program posebnih namjena koji se odnosio na provedbu izbora u 2020. godini.

''Ministarstvo financija i trezora BiH nije odobrilo operativni/dinamički plan Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koji je uključivao program posebne namjene ''Opći izbori'', tumačeći da se u konkretnom slučaju radi o ''novom programu posebne namjene'', što po mišljenju Središnjeg izbornog povjerenstva BiH nikako ne može biti slučaj'', dodali su.

''Shodno navedenom, Kolegij Središnjeg izbornog povjerenstva BiH je dao nalog Tajništvu SIP BiH da sačini novi operativni/dinamički plan koji će biti dostavljen Ministarstvu financija i trezora BiH, kao i na znanje članovima Vijeća ministara BiH, Uredu Visokog predstavnika u BiH, Vijeću za implementaciju mira, Misiji EU u BiH i Misiji OSCE u BiH'', zaključili su u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close