Udruženja i fondacije

Neprofitni profit: Kako je podijeljen 121 milijun KM

Dodatni problem su političke zloupotrebe i sve prisutnija pojava sukoba interesa, gdje se brojni javni dužnosnici istovremeno nalaze na čelu udruženja koja dobivaju sredstva…
Gospodarstvo / Novac | 11. 01. 2022. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zadnje dvije godine iz proračuna na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini izdvojeno je preko 121 milijuna KM za financiranje udruženja i fondacija, objavio je Transparency International u Bosni i Hercegovini koji je predstavio prvi javni registar koji prikazuje koja udruženja dobivaju javna sredstva i u koju svrhu.

''Iznos koji je dobiven nije konačan, jer neke institucije skrivaju podatke o tome koga financiraju zbog čega je TI BiH pokrenuo šest upravnih sporova pred nadležnim sudovima i izjavio 32 žalbe organima vlasti'', navelo je ovo udruženje.

Navode kako su procedure kojima je podijeljeno oko 15.000 grantova bile netransparentne, novac se u većini slučajeva dijelio bez ikakvih kriterija i javnog poziva, na šta su ukazali revizori na svim nivoima.

''Dodatni problem su političke zloupotrebe i sve prisutnija pojava sukoba interesa, gdje se brojni javni dužnosnici istovremeno nalaze na čelu udruženja koja dobivaju sredstva. TI BiH je do sada identificirao 47 takvih dužnosnika u BiH, a dio njih potencijalno se nalazi u sukobu interesa. Pored toga, podaci TI BiH pokazuju da je u posljednja dva izborna ciklusa preko 800 kandidata bilo na čelu nevladinih organizacija koje su dobivale javna sredstva'', navedeno je.

  

Najviše novca dobili su sportski klubovi, boračke organizacije i vjerske zajednice, a najviše novca (49%) podijeljeno je sa lokalnog nivoa. Državna razina daje samo 3% ali većina novca dijeli se iz proračunskih rezervi i sve se po ocjeni Ureda za reviziju radi bez javnog poziva, dok se preporuke u pogledu transparentnosti godinama izbjegavaju provesti.

U Federaciji BiH je po podacima TI BiH podijeljeno je 77.4 milijuna KM, a najviše novca s entitetske razine izdvaja Federalno ministarstvo kulture i sporta. Novac se, po ocjeni revizora, dijelio na osnovu kriterija koji nisu mjerljivi, a sve je zavisilo od subjektivne ocjene članova povjerenstva, gdje je samo jedan bod korisnicima donosio 10.000 KM više.

Po podacima TI BiH, 41 dužnosnik u FBiH je bio istovremeno u organima neprofitnih organizacija koje su se primale novac iz proračuna. U trećini slučajeva iznosi su prelazili zakonske limite, ali ovaj zakon se ne primjenjuje u FBIH od 2013. a ti se slučajevi nemaju kome prijaviti.

U Republici Srpskoj gdje je, po podacima TI BiH, u ovom razdoblju podijeljeno 28,3 milijuna KM. Broj onih koji se nalazi u sukobu interesa je manji, jer je zakonom dozvoljeno biti istovremeno dužnosnik i čelnik više udruženja koja primaju do 100.000 KM godišnje što je znatno veći prag nego na drugim razinama vlasti.

Vlada Brčko distrikta drugi je najveći donator neprofitnih organizacija u BiH nakon Vlade Kantona Sarajevo, a za dvije godine podijelila je preko 12 milijuna KM. Najviše novca otišlo je za sport, a u Distriktu postoji 210 sportskih klubova, od čega 58 nogometnih koji dobivaju iz proračuna 6,9 milijuna KM godišnje.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close