Ako Parlament ne usvoji federalni proračun

Nema najavljenog povećanja mirovina ni isplate dječijeg dodatka?

Gospodarstvo / Novac | 30. 12. 2022. u 08:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Imaju li se umirovljenici čemu nadati?

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog proračuna za 2023. godinu u iznosu većem od 6,7 milijardi maraka, te je on za 20,1 posto, odnosno za nešto više od 1,1 milijardu KM premašio ovogodišnji. Međutim, da bi postao operativan, proračun mora biti na vrijeme usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

Njegovim usvajanjem omogućava se najavljeno povećanje mirovina od siječnja 2023., te neometana isplata naknada prema novim federalnim zakonima koji su u 2022. godini doneseni u korist materijalno ugroženih kategorija, među kojima su, primjerice, i dječji dodaci.

Također, u periodu rekordne inflacije, za socijalno ranjive kategorije stanovništva u FBiH od velike važnosti je pomoć pri plaćanju računa za grijanje, a što je najavljeno kroz pomoć od Europske unije. Podsjetimo, u ove svrhe EU je najavila da će do kraja siječnja izdvojiti 50 milijuna eura proračunske podrške, od čega će Federaciji BiH pripasti dvije trećine. To znači da bez usvajanja federalnog proračuna nema ni te pomoći građanima, a koja im je prijeko potrebna u ovim zimskim mjesecima.

Iz Parlamenta Federacije BiH još nema najava hoće li i kada biti zakazane sjednice na kojima bi se federalni proračun za 2023. trebao usvajati.

Nakon provedenih ovogodišnjih općih izbora, novi Predstavnički dom je konstituiran 1. prosinca, dok se na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH još čeka. S obzirom na važnost donošenja proračuna, postoje zakonska tumačenja da bi se procedura njegovog usvajanja mogla provesti u Parlamentu FBiH do kraja siječnja, a kako ne bi došlo do ugrožavanja proračunskih davanja onima kojima su ona najpotrebnija.

U Vladi FBiH su nam kazali da Zakon o proračunima Federacije jasno propisuje da se, ukoliko Parlament ne donese proračun prije početka fiskalne godine, nastavlja financiranje poslova, funkcija i programa korisnika proračuna na osnovu odluke o privremenom financiranju i to najduže za prva tri mjeseca. Ako se, potom, budžet ne usvoji najkasnije do 31. ožujka, financiranje bilo čega u Federaciji BiH prestaje.

Iako su odluke o privremenom financiranju u Federaciji često bile na snazi i ranijih godina, sada bi to itekako otežalo život građanima.

Na to je ukazano i na sastanku predstavnika saveza i udruženja umirovljenika održanom u Vladi FBiH u ponedjeljak, kada je prihvaćeno rješenje da se od 1. siječnja 2023. godine omogući akontativno usklađivanje mirovina za 11,1 posto, pod uvjetom da proračun FBiH za narednu godinu bude usvojen. To znači da bi umirovljenici povećanje od 11,1 posto mogli dobiti s redovnom isplatom siječanjskih mirovina , ali ako Parlament FBiH prije toga usvoji proračun FBiH.

Ukoliko, pak, bude moralo doći do privremenog financiranja, ne samo da umirovljenici neće dobiti ovo povećanje, nego će mirovine morati biti smanjenje u odnosu na iznos koji trenutno primaju.

Iz Vlade FBiH nam je pojašnjeno da odluka o privremenom financiranju podrazumijeva isplate koje se obavljaju srazmjerno sredstvima utrošenim u istom periodu prethodne fiskalne godine. Podsjećanja radi, ovogodišnja tri povećanja mirovina dogodila su se nakon travnja, što znači da bi mirovine morale biti vraćene na nivo iz perioda od siječnja do ožujka 2022. godine sve dok se ne usvoji proračun za 2023.

Iz Vlade su nam potvrdili da u ovom slučaju ni isplata dječjeg dodatka koja je tek nedavno počela također neće biti moguća iz jednostavnog razloga što nije postojala u prva tri mjeseca 2022. godine.

S druge strane, postavlja se i pitanje kako bi uopće teklo usvajanje odluke o privremenom financiranju kada je i za tu proceduru potrebna podrška Parlamenta FBiH, iako nije jasno ni zašto bi se išlo u tom pravcu. Jer, ako postoji podrška za usvajanje odluke o privremenom financiranju u oba doma Federalnog parlamenta, zašto ne bi postojala i za usvajanje prijedloga proračuna koji bi omogućio važnu pomoć građanima.

Kopirati
Drag cursor here to close