Nismo na popisu 'neprijateljskih zemalja'

Ne moramo plaćati plin u rubljama

Navode da se od ožujka ove godine plin plaća u eurima.
Gospodarstvo / Novac | 01. 04. 2022. u 19:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poduzeće Energoinvest iz Sarajeva, koje prirodnim plinom opskrbljuje entitet Federaciju Bosne i Hercegovine, nije dobilo zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje plina u rubljama, kazali su iz ovog poduzeća u petak, 1. travnja.

Navode da se od ožujka ove godine plin plaća u eurima.

''Kakav će stav kompanija zauzeti ako se zahtjev za plaćanje u rubljama pojavi je u razmatranju, ali zasad nemamo takvih zahtjeva. Prema zadnjim informacijama, BiH nije na tom spisku zemalja od kojih se traži naplata u rubljama. Ukoliko se pojavi takav zahtjev, to ćemo rješavati'', kazali su za Fenu iz Energoinvesta.

Ugovor koji Energoinvest d.d. Sarajevo ima sa Gazprom Exportom potpisan je 1997. godine i nema roka isteka. Sve bitne promjene za suštinu ugovora definiraju se aneksima.

''Trenutno se plin iz Rusije isporučuje po ugovorenim količinama i dinamici i nemamo nikakvih indicija da će doći do bilo kakvih poremećaja sa isporukama plina. Posljednji aneks važi do 1. lipnja ove godine'', rečeno je iz Energoinvesta.

Gas ''Turskim tokom'' stiže u BiH iz Rusije preko Turske, Bugarske i Srbije. Neki bh. analitičari ovih dana izrazili su bojazan da može doći do problema kada je riječ o transportu plina preko Bugarske.

Iz Energoinvesta pojašnjavaju da i ako se to dogodi, tada bi cijeli jugoistočni dio Balkana i jedan dio Europe koji se opskrbljuje plinom ovim tokom, ostao bez opskrbljivanja plinom, što bi imalo posljedice pravne prirode.

''Prema našim informacijama, ta opcija u ovom trenutku nije realna'', dodali su.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak, 31. ožujka da je potpisao dekret prema kojem strani kupci moraju plaćati ruski gas u rubljama od 1. travnja, a ugovori će biti obustavljeni ako ovakvo plaćanje ne bude izvršeno.

''Da bi kupovali ruski prirodni plin, moraju otvoriti račune u rubljama u ruskim bankama. Za isporučeni plin će se uplate vršiti preko tih računa od sutra'', kazao je Putin u obraćanju.

Prema naredbi, kupci prirodnog plina morat će koristiti poseban nalog u ''Gasprombanci'' na koji će uplatiti stranu valutu. Ova banka će onda u njihovo ime promijeniti strane valute u rublje.

Putin je 25. ožujka naložio ''Gaspromu'', najvećoj svjetskoj kompaniji po rezervama prirodnog plina, da razradi sistem naplate plina u ruskoj valuti, rubljama.

Ovo je u skladu sa njegovim ranijim najavama da će tražiti da od ''neprijateljskih zemalja'' prima samo rublje za ovaj energent.

''Gasprom'' dnevno izvozi plin vrijedan 880 milijuna dolara. Od toga, 58 posto se naplaćuje u eurima, 39 posto u američkim dolarima, a 3 postotka u britanskim funtama.

Ekonomisti smatraju da se radi o potezu za ojačavanje rublje, čija vrijednost je nakon ruske invazije na Ukrajinu – i sankcija koje su uslijedile – drastično opala.

Na spisku ''neprijateljskih zemalja'' Moskve, ne nalazi se BiH, između ostalog, jer nije službeno uvela sankcije Rusiji, iako je predstavnik Misije BiH u Briselu potpisao deklaraciju o pridruživanju sankcijama EU protiv te zemlje.

Kopirati
Drag cursor here to close