Ovo boli

Najnesretniji tajkun na svijetu, ne može do svojih milijardi

Jedan od najbogatijih Indijaca, tajkun Pallonji Mistry najnesretniji je milijarder na svijetu.
Gospodarstvo / Novac | 27. 08. 2018. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne može doći do svog ogromnog bogatstva od 20 milijardi dolara jer su zarobljene u akcijama najvećeg indijskog konglomerata Tata Grupe, između ostalog, vlasnika kompanije Tata Motors, najvećeg nacionalnog proizvođača automobila, piše Novac.hr.

Problemi su počeli nakon što je Mistryjev sin Cyrus Mistry potjeran s funkcije predsjednika Tata Grupe koju je držao od 2011. godine, a porodica Tata je “zaplijenila” njegove akcije, koje čine 20 posto ukupnih dionica kompanije. Iako se već dvije godine Palonji Mistry pokušava dočepati svojih akcija, porodica Tata, vlasnici konglomerata vrijednog više od 100 milijardi dolara, u tome ga uporno sprečavaju.

Prošlog mjeseca stariji Mistry pretrpio je i novi udarac. Naime, porodica Tata je uspjela isposlovati promjenu poslovnih pravila u svojoj kompaniji kojom ograničava sve svoje dioničare u slobodnoj prodaji udjela.

Odluku je priznala i indijska Vlada, a to znači da Mistry, s udelom od skoro 20 posto u kompaniji, ne može prodati svoje dionice bez prethodnog odobrenja upravnog odbora Tata Grupe s kojima ratuje.

Kopirati
Drag cursor here to close