Obećanja

Nacrt proračuna pred Vijećem ministara do kraja mjeseca

Bevanda je istaknuo da Ministarstvo financija i trezora pokušava da ispoštuje rokove koliko je moguće u cijeloj situaciji.
Gospodarstvo / Novac | 17. 01. 2021. u 12:50 Srna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je u intervjuu Srni da je završen posao na nacrtu proračuna za ovu godinu i da očekuje da će do kraja mjeseca biti pred Vijećem ministara.

"Prema usvojenom Globalnom fiskalnom okviru, proračun za institucije BiH za ovu godinu je povećan i iznosi milijardu i 27 milijuna KM, dok za vanjski dug ove godine izdvajamo 843 milijuna KM", istaknuo je Bevnda, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.

On je naglasio i da direktna zahvatanja s jedinstvenog računa za institucije BiH iznose 780 milijuna KM, dok su ostalo vlastiti prihodi.

"Znači, nisu to velika povećanja, a mnogo je obaveza pred nama i opet će biti nezadovoljnih", rekao je Bevanda i dodao je da ima niz okolnosti koje su utjecale da proračun nije usvojen do kraja prošle godine, te smatra da su one prvenstveno političke prirode.

Bevanda je istaknuo da Ministarstvo financija i trezora pokušava da ispoštuje rokove koliko je moguće u cijeloj situaciji.

"Nakon što je Fiskalno vijeće usvojilo Globalni fiskalni okvir pripremili smo Dokument okvirnog proračuna za period 2021-2023. godina koji je usvojilo Vijeće ministara i to je red koraka do proračuna", pojasnio je Bevanda.

On je utvrdio da je prošla godina bila veoma teška, te se moralo reagirati u više oblasti zbog epidemije virusa covid-19.

"Imali smo i pad prihoda od PDV-a i niz otežavajućih okolnosti. Bilo je i dugih pregovora za kredite koje smo imali sa MMF-om i EU i taj novac namijenjen je za proračune entiteta koji nose veliki teret kada je riječ o socijalnim davanjima i zdravstvu. Na kraju, imali smo inicijativu da se smijeni ovo Vijeće ministara od onih istih koji pitaju zašto sada privremeno finansiranje i zašto kasni proračun", kaže Bevanda.

I pored privremenog finansiranja, dodao je ministar financija i trezora u Vijeću ministara, izvršavaju se svi zadaci institucija BiH iako, kako kaže, on preferira da se proračun usvaja u toku kalendarske godine.

Kad VIjeće ministara završi svoj posao, pojašnjava Bevanda, onda se nacrt proračuna dostavlja ustavnom predlagaču Predsjedništvu BiH, a završnu riječ daje Parlamentarna skupština BiH koja i usvaja proračun.

Ocjenjujući godinu za nama kad je riječ o resoru financija, Bevanda je rekao da je godina bila teška u svakom smislu, ali da moramo biti zadovoljni kad se napravi završni račun.

Ministarstvo financija i trezora, kao i cijelo Vijeće ministara, naglašava ministar Bevanda, imali su niz neplaniranih aktivnosti koje je sa sobom donijela pandemija virusa covid-19.

"Poptuno se promijenio i način rada i cijeli svijet se susreo s teškim i nepoznatim okolnostima. Uspjeli smo osigurati novac kroz naš proračun za neku hitnu pomoć, a tu je bio i kredit MMF-a koji je nakon peripetija s raspodjelom dostavljen enitetima. Kao što se zna na razini BiH mi ne koristimo taj novac za podršku proačunu i upućen je na adrese onih koji su se direktno borili s ovim opakim virusom", istaknuo je Bevanda u intervjuu Srni.

On je dodao da je Ministarstvo servis institucijama i da su nastojali da iskordiniraju sve procese, da plaćanja putem trezora idu redovno, da se redovno otplaćuje vanjski dug i da se pregovora o novim projektima s međunarodnim institucijama tako da nije zaustavljeno ni finansiranje važnih infrastruktirnih projekata na koridoru "Pet-ce".

Komentirajući neuspješan pokušaj smjene Vijeća ministara u Zastupničkom domu Parlamentrane skupštine BiH, Bevanda je rekao da je legitimno pravo opozicije i zastupnika da pokreću ta pitanja.

"Argumenata za smjenu očigledno nije bilo, a sada nam je malo jasnije i što se događa s parlamentarnom većinom koja se mijenja od situacije do situacije. Nadam se da je sada stabilna jer pred nama su ozbiljni poslovi od usvajanja proračuna pa nadalje", istaknuo je Bevanda.

Govoreći o migrantskoj krizi, Bevanda kaže da to nije neočekivan problem i da su se cijeli prošli manadat bavili problemom ilegalnih migracija.

Uvijek je, naveo je on, insistirao da se tome pristupa sistemski i ozbiljno, a ne da se gasi požar, što se, izgleda, sada upravo događa.

"Ministarstvo sigurnosti nadležno je za ilegalne migracije i ne bih ulazio u dio posla kojim se bave. Očekujemo od njih neke konkretne i provodive prijedloge, a koliko vidim i Parlamentarna skupština BiH čeka to kako bi dali neke smjernice. Što se financijskog aspekta tiče, Ministarstvo financija i trezora nema tu nikakvog utjecaja, više smo servis Ministarstvu sigurnosti i ostalim nadležnim institcujama", konstatirao je Bevanda.

On je dodao da ne može ništa reći o silnim milijunima pomoći o kojima se priča jer, kako kaže, Europska unija projekte dodijeli IOM-u, a oni dalje direktno distribuiraju pomoć na terenu.

"Mi smo nedavno izašli sa priopćenjem da ni marka nije išla preko jedinstvenog računa trezora i to je cijela istina. Ti tokovi novca meni kao ministru finansija nisu poznati i nitko nam ne dostavlja finansijske izvještaje. Mi što znamo kroz informacije Ministarstva sigurnosti je ono što primimo k znanju na sjednicama Vijeća ministara i dajući mišljenja na te meterijale, a nikakvih financijskih izvještaja o uplatama i utrošku novca nema preko Trezora i to je jedino točno", istaknuo je Bevanda.

On je dodao da će Ministartvo financija i trezora sva zaduženja, ako ih dobije od Vijeća ministara, provesti u skladu s nadležnostima.

"A što se tiče međunarodnih projekata u ovoj oblasti i njihovom financiranju, tu nemamo ni informacija ni odgovornosti", zaključio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close