Bosna i Hercegovina

Na ivici siromaštva

Građani kažu da žive od danas do sutra, a struka da poskupljenjima ovdje nije kraj.
Gospodarstvo / Novac | 05. 03. 2021. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jedva spajam kraj s krajem'' – najčešći je odgovor u Bosni i Hercegovini na pitanje ''Kako živite?''. Iz ovakvog odgovora jasno je da mnoge obitelji ne žive, nego preživljavaju.

Neusklađenost potrošačkih cijena i prihoda koje ima jedna prosječna obitelj u BiH je izražajnija iz godine u godinu, cijene rastu, a plate ostaju iste.

Prema podacima Agencije za statistiku, cijena proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u januaru zabilježile su rast za 0,4% u odnosu na prethodni mjesec.

Građani kažu da žive od danas do sutra, a struka da poskupljenjima ovdje nije kraj.

Nove cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini su novi udarac za domaćinstva. Hrana se mora kupiti, ali čime platiti kupljeno kada je pokrivenost potrošačke korpe prosječnom platom tek nešto više od 50%. Građani kažu da su na ivici siromaštva, javlja Federalna televizija.

 

Glavobolju zadaju nove cijene osnovnih životnih namirnica poput ulja, jaja i piletine. Nakon što se novac izdvoji za hranu i režije, novčanici uglavnom ostaju prazni.

''Prihodi koje mi zarađujemo najvišim dijelom se troše samo na hranu, bukvalno samo da se preživi i puno građana i puno porodica ima s tim problema. Zbog toga imamo pad cijena ostalih roba, obuće, odjeće koja bukvalno nikom ne treba jer nema para da to kupi'', kazala je Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Klub potrošača TK.

Ekonomski stručnjaci kažu da je ovo rezultat toga što Bosna i Hercegovina nema precizno definiranu strategiju oporavka. Umjesto plana, svake godine imamo iste probleme, a nadležni ih, kako kažu, rješavaju zaduženjima koja su daleko od napretka.

''Trebalo bi razmišljati o tome da se izradi strateški plan oporavka, da se resursi koje ima BiH stave u funkciju unapređenja realnog sektora, a sve bi to onda rezultiralo oporavkom gospodarstva što će indirektno donijeti i do punjenja proračunskih sredstava, do smanjenja deficita, do oporavka cijelog ekonomskog sustava u BiH'', smatra doc. dr. sc. Edin Glogić, ekonomski stručnjak.

Ekonomske prognoze nam ne idu u prilog s obzirom na to da poskupljenjima ovdje nije kraj. A dok se jedni, bez obzira na situaciju, nadaju oporavku i čekaju promjene, drugi čekaju priliku za bolje sutra izvan granica Bosne i Hercegovine. Tamo gdje će živjeti, a ne preživljavati, javlja FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close