U jeku pandemije

Mostarskim bolnicama prijeti blokada računa?

Mostarske bolnice ne negiraju dugovanja, ali smatraju da je blokada računa u situaciji kada su, poručuju, usredotočeni jedino na spašavanje života krajnje neprimjereno.
Gospodarstvo / Novac | 13. 04. 2021. u 17:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, ali i Kantonalnoj bolnici ''dr.Safet Mujić'' Porezna uprava Federacije BiH mogla bi, zbog dugovanja, blokirati račun.

O tome je ravnateljstvo bolnice obaviješteno prije nekoliko dana, a njihovo pismo upućeno Poreznoj upravi i Ministarstvu financija FBiH vratilo se neotvoreno.

Ne negiraju dugovanja, ali smatraju da je blokada računa u situaciji kada su, poručuju, usredotočeni jedino na spašavanje života krajnje neprimjereno.

Inače, obje mostarske bolnice skoro svakodnevno svoje kapacitete reorganiziraju kako bi, ne samo kovid pacijentima, pružili što učinkovitiju skrb, javlja FTV.

Iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar ne negiraju postojanje dugova, ponajprije prema dobavljačima koji iznose gotovo 30 milijuna maraka. Državi su, kaže njezin ravnatelj, do pandemije uplatili skoro 70 milijuna maraka. Sada, priznaje, plaćaju što mogu. Novac se usmjerava, ističe, tamo gdje je bitnije: za lijekove, kisik, zaštitnu opremu.

''Ali kiselo je to uopće doživjeti u ovakvo vrijeme kad ljudi nadnaravnim silama i snagama izdržavaju ovo što se događa s pacijentima da dobijete od svoje države koja nije ispunila obavezu prema nama već peti mjesec ni jednu marku,a prijete nam oni isti da će nam blokirati račun'', kazao je dr. Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Oko 200 pacijenata je hospitalizirano u Covid bolnici i odjelima SKB Mostar i 90 posto njih je na kisiku. Ništa bolje nije ni u Kantonalnoj bolnici ''dr.Safet Mujić''. Obje bolnice skoro svakodnevno reorganiziraju svoje odjele da bi stvorile mjesta za covid pacijente.

Na to koliko je stanje ozbiljno ukazuje i činjenica da je skoro cijeli odjel neurologije SKB-a Mostar prebačen u Kantonalnu bolnicu dr. Safet Mujić u kojoj je cijeli Infektivni pretvoren u Covid odjel.

''Tako da smo plućni odjel, dio intenzivne njege plućnog odjela, dio internog odjela smo pretvorili u Covid. Tako da je tu sad za sad dovoljno i imamo dovoljno kapaciteta da zbrinjavamo naše pacijente'', rekao je dr. Zlatko Guzin, direktor Kantonalne bolnice ''dr. Safet Mujić'' Mostar.

Obje bolnice za sada nemaju problema s kisikom, a SKB Mostar nabavila je 12 novih respiratora i za sada ih imaju dovoljno.

''Nismo ih platili, samo smo ih nabavili. Neko će ih morati platiti. Meni je važno da imam respirator, a da li će me tužit dobavljač ili država. Meni je svejedno'', izjavio je dr. Ante Kvesić, direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

I u Kantonalnoj bolnici dr. Safet Mujić svjesni su dugovanja koji bez kamata iznose skoro šest milijuna maraka. I sami se snalaze kako znaju da bi pacijentima pružili potpunu skrb. Pomoći bi mogao novac koji se očekuje od Vlade Federacije, točnije programa podrške zdravstvenom sektoru za što je planirano izdvojiti 60 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close