Kad ne može gore...

MMF nas priprema: Kamate idu gore

Istaknuvši da se globalna ekonomija u travnju počela popravljati, Georgieva je kazala da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine “dva motora koji snažno rade”.
Gospodarstvo / Novac | 10. 05. 2021. u 09:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva kazala je da je potrebno vrlo pažljivo povući političku podršku koja se pruža u okviru borbe protiv pandemije korona virusa te da bi svijet trebalo da se pripremi za rastuće kamatne stope.

Georgieva je putem videokonferencije govorila o stanju globalne ekonomije na konferenciji koju je organizirao Europski sveučilišni institut (European University Institute), prenosi Anadolija.

Istaknuvši da se globalna ekonomija u travnju počela popravljati, Georgieva je kazala da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine “dva motora koji snažno rade”.

Dodala je i kako očekuje da će Europska unija (EU) zahvaljujući vakcinaciji već u ljetnim mjesecima sustići ove dvije ekonomije, napominjući da vjeruje da će se oporavak ubrzati.

Podsjetivši da se očekuje da će globana ekonomija ove godine porasti za šest posto, a sljedeće za 4,4 posto, Georgieva je istakla da je neujednačen oporavak između država i dalje ozbiljan problem.

Također je naglasila da je neminovno da politička podrška koja je pružena u borbi protiv pandemije bude povučena, dodajući da je jako važno da to bude provedeno vrlo pažljivo.

''Trebamo se pripremiti za rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u SAD-u jer tamo postoji značajno kretanje – rekla je Georgieva.

Kako je navela, države koje još ne bilježe rast i koje imaju nagomilani dug, mogle bi se naći u dosta teškoj situaciji u potencijalnom okruženju rastućih kamatnih stopa.

Komentirajući rasprave o ukidanju prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv COVID-a 19, Georgieva je istakla da postoje snažni ekonomski argumenti za uklanjanje prepreka za proizvodnju i distribuciju vakcina, ali da bi ukidanje prava na intelektualno vlasništvo trebale da prate i druge mjere.

Kopirati
Drag cursor here to close