Prosvjed i dežure!

Mještani neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici

Gospodarstvo / Novac | 22. 08. 2017. u 11:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mirnim prosvjedima u Vitezu, mještani naselja Kruščica, te članovi ekoloških i ribolovnih udruga iz tog grada, danas su upozorili kako neće dopustiti izgradnju mini hidroelektrana na rijeci Kruščici, jer bi to, kako tvrde, uništilo rijeku, okolna izletišta i turistički potencijal ovog područja.

''Prostornim planom općine Vitez, područje Kruščice je označeno kao mjesto turističkog potencijala, ali su taj plan izmijenili i u njega ugradili dvije hidroelektrane. Borit ćemo se do kraja da gradnja ne počne i molimo sve institucije da nam pomognu'', kazao je jedan od okupljenih prosvjednika Muris Đelilović.

Predsjednik Udruge sportskih ribolovaca Vitez Dragan Jonjić upozorio je kako bi izgradnja hidroelektrana na rijeci Kruščici označila nastavak uništavanja rijeka i ribljeg fonda u središnjoj Bosni.

''Već pet puta obnavljamo riblji fond, a autohtonih vrsta, kao što je potočna pastrva, lipljen i mladica, gotov da i nema. Rijeka Lašva i Bila su totalno uništene, a sad nam hoće uništiti i rijeku Kruščicu. Nijedna vlasnik hidroelektrane do sada nije održao obećanje da ispoštuje barem biološki minimum i to je strahota živa'', kazao je Jonjić.

Okupljeni mještani upozorili su na to da područje Kruščice, osim što je označeno kao turistički potencijal, godinama služi i kao izletište stanovnicima Viteza, a odlikuje ga čista i pitka voda.

Mirni prosvjed je okončan nakon jednosatnoga zadržavanja ispred zgrade Općine Vitez, gdje se građanima nitko nije obratio.

Stanovnici Kruščice već nekoliko dana dežuraju u blizini mjesta na kojem je planirana izgradnja hidroelektrane, a danas su najavili kako neće odustati i da će spriječiti svaki pokušaje izgradnje.

O svojim zahtjevima će, također, obavijestiti više razine vlasti, odnosno županijsku Vladu.

Kopirati
Drag cursor here to close