Pomoći građanima

Ministrica: Banke bi trebale srezati naknade  

Vidović je istaknula da je upućen zakon u Narodnu skupštinu da se ograniče te marže u mjeri u kojoj to Vlada može.
Gospodarstvo / Novac | 04. 11. 2021. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica financija Republike Srpske Zora Vidović ocijenila je da su bankarske usluge u Srpskoj veoma visoke i da bi se banke trebale odreći dijela svog profita kako bi pomogle građanima u ovako teškoj situaciji, piše Srna.

"Ima tu jednim dijelom i opravdanja, mi nemamo elektronski potpis i to bankarima stvara veći trošak, ali bez obzira na to smatramo da bi se u ovoj situaciji i banke trebale odreći jednog dijela svog profita kako bi pomogle građanima", rekla je Vidović na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Vidović je istaknula da je upućen zakon u Narodnu skupštinu da se ograniče te marže u mjeri u kojoj to Vlada može.

"Vlada to ne može beskonačno. To su privatne banke, one određuju svoje poslovanje, idu na tržište i bore se na tržištu. Ono što možemo, mi smo predložili da se za komitente banke koji, na primjer, prime samo plaću ili mirovinu i potroše tu plaću, mirovinu, nemaju neke velike transakcije, da se kod tih građana ograniče marže i da te naknade ne mogu biti beskonačne", pojasnila je Vidović.

Očekuje, naglasila je, da Skupština prihvati to zakonsko rješenje i to će, iako se naizgled čini sitno, biti dosta velika ušteda za građane.

Vidović je navela i da je upoznata sa informacijom o prodaji podružnica ruske Sberbank, ali je naglasila da tu nema nikakvih negativnih efekata na Republiku Srpsku.

"Banka će ovdje i dalje raditi, samo će biti drugi vlasnik", rekla je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close