Oduzeta roba

''Milijuni maraka'' propadaju u skladištima UNO-a

Svake godine UNO BiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe uz vrijednosti više milijuna maraka
Gospodarstvo / Novac | 13. 09. 2021. u 13:11 Bljesak.info
U prvih sedam mjeseci ove godine, UNO BiH oduzela robe vrijednosti osam i po milijuna KM

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih sedam mjeseci ove godine, Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) BiH oduzela je robe u vrijednosti od osam i po milijuna maraka. Riječ je raznoj robi koja se nelegalno bez plaćanja uvoznih trošarina pokušala uvesti u našu zemlju.

Kako dugo traju sudski postupci u vezi s oduzetom robom, dosta je propadne u skladištima Uprave za neizravno oporezivanje, veliki dio uništi, a samo nešto od toga proda na javnim licitacijama. Nijedna odluka nije bila o donaciji, javlja BHRT.

Svake godine UNO BiH zbog nekog od carinskih prekršaja godišnje oduzme robe uz vrijednosti više milijuna maraka. Samo je u prvih sedam mjeseci ove godine oduzeto robe u vrijednosti od osam i po milijuna maraka. Iako je najviše akcizne robe, poput duhana i duhanskih proizvoda, u skladištima UNO nalaze se automobili, tehnička i tekstilna roba.

Samo ispred banjalučkog skladišta uprave za UNO oduzeti automobili već godinama propadaju čekajući sudske odluke. Propada i roba unutar skladišta, kao što su odjeća i obuća. Ono što se na kraju i proda, završava na računima UNO kao i svi ostali prihodi od neizravnih poreza.

Istovremeno, socijalne potrebe građana na rubu siromaštva su takve da, prema mišljenju humanitarnih organizacija, dio robe iz skladišta treba donirati.

UNO oduzetu robu ne može samoinicijativno donirati, već s robom postupa u skladu sa sudskim odlukama. Da bi se roba mogla donirati neophodna je eventualno Odluka Vijeća ministara BiH o donaciji. Do sada nije bilo nijedne takve odluke.

Kopirati
Drag cursor here to close