Novi krug

Medvedev o sankcijama ruskim bankama: Ovo je ekonomski rat

Sjedinjene Države objavile su u srijedu novi krug sankcija Rusiji koje su dovele do pada vrijednosti rublje na najniži nivo u posljednje dvije godine
Gospodarstvo / Novac | 10. 08. 2018. u 13:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija će razmotriti svaki američki potez na suzbijanju operacija ruskih banaka ili njihovog pristupa  stranoj valuti kao objavu ekonomskog rata, izjavio je u petak premijer Dmitrij Medvedev. 

Sjedinjene Države objavile su u srijedu novi krug sankcija Rusiji  koje su dovele do pada vrijednosti rublje na najniži nivo u posljednje dvije godine i izazvale su prodaju ruskih sredstava iz straha da će Rusija biti uvučena u spiralu beskonačnih sankcija. 

U posebnom prijedlogu zakona uvedenom u prošloj sedmici, republikanski i demokratski senatori predložili su ograničenje operacija nekoliko ruskih banaka u državnom vlasništvu u Sjedinjenim Državama i ograničenje njihovog korištenja američkog dolara.  

Medvedev je izjavio da će Moskva poduzeti ekonomske, političke i druge mjere odmazde protiv Sjedinjenih Država ukoliko Washington sankcionira ruske banke. 

''Ne bih volio komentirati buduće sankcije, ali mogu samo reći jedno: Ako neko zabrani djelovanje banaka ili njihove transakcije u stranoj valuti, to bi se moglo nazvati objavom ekonomskog rata'',  izjavio je Medvedev. 

''I bilo bi neophodno, bilo bio potrebno reagirati na taj rat ekonomskim, političkim, ili ukoliko se ukaže potreba, svim drugim sredstvima. Naši američki prijatelji uviđaju to'', izjavio je Medvedev, govoreći na ruskom dalekom istoku. 

Sudbina prijedloga o kome je govorio je neizvjesna. 

Američki Kongres neće se vratiti u Washington do rujna, i čak i tada, kongresni savjetnici tvrde kako ne očekuju da će prijedlog biti usvojen u cjelini.  

Iako je teško unaprijed procijeniti mogućnost usvajanja prijedloga, oni tvrde kako je vjerovatno da će neke od njegovih odredbi biti uvrštene kao amandmani na druge zakone, kao što je prijedlog budžeta koji Kongres mora usvojiti prije 30. rujna kako bi izbjegao prekid rada savezne vlade, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close