Sigurna kupovina

MasterIndex BiH: 23% više online kupaca nego prije pandemije, skoro polovica kupuje samo na domaćem web-u

Online plaćanja koristi 69% ispitanika, od čega 11% plaća online makar jednom tjedno, dok 36% koristi online plaćanja makar jednom mjesečno.
Gospodarstvo / Novac | 07. 12. 2020. u 19:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj korisnika online plaćanja povećao se za 23% u odnosu na period prije izbijanja pandemije Covid-19, pokazalo je ovogodišnje MasterIndex BiH istraživanje.

Online plaćanja koristi 69% ispitanika, od čega 11% plaća online makar jednom tjedno, dok 36% koristi online plaćanja makar jednom mjesečno.

MasterIndex, tradicionalno godišnje istraživanje finansijskih navika i potreba aktivnih korisnika kartica u Bosni i Hercegovini, pokazalo je i da su muškarc  za nijansu aktivniji online kupci od žena (53 napram 47%), dok su posmatrano po starosnoj strukturi, najaktivniji online kupci starosti između 45 i 59 godina (30%), a za njima slijede oni uzrasta između 25 i 34 godine (23%) i između 35 i 44 (20%).

Plaćanje debitnim, kreditnim i pripaid karticama se pokazalo kao prvi izbor prilikom plaćanja za 54% ispitanika, što dokazuje da se korisnici oslanjaju na brzinu, jednostavnost i sigurnost elektronskih plaćanja, kao i da su ih prepoznali kao zdravstveno sigurniju opciju tijekom pandemije.

Na keš prilikom dostave oslanja se 41% ispitanika, a zanimljivo je da su m banking aplikacije popularnije od e-bankinga kao opcija za plaćanje robe i usluga poručenih na internetu (21 naspram 14%).

''Online poslovanje i internet kupovina bit će mehanizam koji će malim i srednjim proizvođačima pomoći da ublaže ekonomske efekte pandemije i ograničenja u radu i kretanju, ali i mehanizam koji će im pomoći da sutra rastu kako lokalno, tako i globalno. Trenutne okolnosti su dodatno podcrtale važnost online prisustva bez obzira na veličinu, region ili privredni sektor u kome trgovac posluje, a ukazuju i na relevantnost digitalnih plaćanja u svakodnevici potrošača. Imajući u vidu da 45% ispitanika kupuje isključivo na web stranicama domaćih trgovaca, a još 34% njih kombinuje lokalnu i inostranu ponudu, jasno je da je potencijal za ekonomski rast domaćeg online tržišta ogroman i još uvijek nedovoljno iskorišten, kao i da će edukacija svih tržišnih faktora biti značajnija nego ikada'', izjavila je Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Da se potrebe potrošača sve više sele u online okruženje, govore i podaci da skoro polovina ispitanika garderobu kupuje putem interneta, mjesečne račune online plaća njih 40%, a po četvrtina ispitanika putem interneta poručuje kozmetiku i elektronske uređaje.

Auto dijelove online poručuje 17% ispitanika, dok devet posto građana ima pretplate na digitalne streaming servise kao što su Netflix, Deezer i Spotify.

Konačno, MasterIndex otkriva da je polovica ispitanika u potpunosti uvjerena u sigurnost online kupovine. Razina povjerenja korisnika u sigurnost online plaćanju povezan je sa njihovim praktičnim iskustvom, a uvijek se savjetuje korisnicima da pristupe online plaćanjima na isti način kao što to rade sa standardnim kartičnim plaćanjima, to jest da nikome ne otkrivaju broj kartice, PIN i CVC2 kodove, da ne dijele ove podatke online i preko društvenih mreža, kao i da provjere da li web stranica trgovca ima simbol katanca i https:// oznaku koje garantira sigurnu enkripciju podataka.

Također se korisnicima savjetuje da potraže Mastercard® SecureCode™ ili Mastercard Identity Check simbole na stranici trgovca, kao garancije da se njihovi platni podaci razmjenjuju samo sa finansijskom institucijom koja prihvata plaćanje, a ne sa trgovcem, a da svaku online kupovinu štite dodatni zaštitni mehanizmi zasnovani na biometrijskoj autentifikaciji i koji su dostupni na svim uređajima koje oni koriste.

 

Kopirati
Drag cursor here to close