Potrošačka korpa

Malo nam je dvije plaće

Sada ovaj ekonomski indikator u BiH izrađuje još samo Savez samostalnih sindikata RS i u narodu je on poznat kao sindikalna potrošaka korpa.
Gospodarstvo / Novac | 30. 03. 2018. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni premijer Fadil Novalič ponovio je da entitet pod njegovom kontrolom ne mjeri potrošačku korpu, objavio je Dnevni avaz tvrdeći kako je ''prešutio kazati da to ne rade kako ne bi bila otkrivena istina, a to je da građanima FBiH nisu dovoljne ni dvije prosječne plaće kako bi zadovoljili osnovne životne potrebe''.

Avaz navodi kako statističari još od 2008. godine ne izračunavaju indikator o potrošačkoj korpi. On sadrži skup cijena najvažnijih životnih namirnica i pića koje čine minimun potreba četveročlane obitelji. U BiH se do 2008. ovaj indikator obračunavao metodom razvijenom u Saveznom zavodu za statistiku bivše Jugoslavije.

Sada ovaj ekonomski indikator u BiH izrađuje još samo Savez samostalnih sindikata RS i u narodu je on poznat kao sindikalna potrošaka korpa.

Predsjednik Udruženja Futura iz Mostara Marin Bago kazao je za Avaz da vlasti opravdavaju odustajanje od ovog indikatora uvođenjem novog društveno-ekonomskog modela.

''Ne slažem se s tim. Zajedno s potrošačkom korpom mi smo izgubili i kontrolu nad stanjem tržišta. U svijetu ovaj posao vlasti prepuštaju sindikatima, a kod nas u FBiH sindikati to ne žele raditi. Država ne želi pružati prave podatke, jer bi rezultati ovog indeksa bili upereni protiv rada, odnosno nerada Vlade FBiH'', rekao je Bago.

Dodaje kako su rezultati tog indeksa problem izvršnoj vlasti jer su - strašni.

''To je, međutim, jedini argument da se vlastima ukaže na njihov nerad. U Federaciji potrošačka korpa košta oko 2.000 maraka, dakle dvije prosječne plaće nisu dovoljne za osnovne potrebe četveročlane obitelji. I to je najjači argument protiv Vlade. Istu takvu poziciju zauzimaju i sindikati u FBiH, jer ne žele prkositi Vladi'', kaže Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close