Grčka

Lutrijom protiv utaje poreza

Lutriju protiv poreske utaje odavno predviđa zakon u Grčkoj, europskom prvaku po prikrivanju prihoda
Gospodarstvo / Novac | 13. 10. 2017. u 13:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru stalne borbe protiv utaje poreza, Grčka početkom studenog pokreće mjesečnu lutriju nove vrste: nagrada dobitnicima je po 1.000 eura ali samo ako koriste bankarske kartice, objavilo je ovog tjedna grčko Ministarstvo financija.

Ta ideja postoji još od 1900. godine kada je na nju došao francuski humorista Alphonse Allais i objavio je u novinskoj rubrici "Važne financijske inovacije".

Lutriju protiv poreske utaje odavno predviđa zakon u Grčkoj, europskom prvaku po prikrivanju prihoda, piše Beta.

U dogovoru s povjeriteljima EU i MMF-om, Ministarstvo financija Grčke je izdvojilo 12 miliona eura godišnje za tu lutriju, čiji je cilj da se potakne plaćanje bankarskim karticama kako bi se smanjila upotreba gotovine koja se teško može kontrolirati.

Po ministarstvu, razni oblici "poreskih lutrija" već su uspješno primijenjeni drugdje, naročito u Portugalu i Italiji.

U Grčkoj će prvo mjesečno izvlačenje dobitnika biti krajem listopada ili početkom studenog, da bi se podijelio jedan milijun eura na 1.000 pobjednika. Taj njihov dobitak neće biti oporezivan, ali im se može odmah oduzeti ako nešto duguju državi.

Sudionici lutrije će biti svi kupci kojima će, pri plaćanju robe ili usluga bankarskom karticom, biti data po jedna ili više "lutrijskih karata", zavisno od vrijednosti transakcije.

Ministarstvo financija za sada nije procijenilo očekivani poreski prihod od te mjere koja je, kako je objavilo, dio "dugotrajne borbe, a ishod je još neizvjestan" da se u Grčkoj jednom uvede poreska disciplina.

Kopirati
Drag cursor here to close