Lokalna vlast

Ljubuški od komunalne naknade financira šest djelatnosti

Visina komunalne naknade određuje se ovisno o stupnju opremljenosti građevinskog zemljišta, objektima i uređajima komunalne infrastrukture, lokaciji i namjeni nekretnine i instalacija koje se koriste.
Gospodarstvo / Novac | 06. 05. 2022. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grad Ljubuški donio je novu odluku o komunalnoj naknadi. Razlog zbog kojega se moralo ići u izradu i usvajanje novog dokumenta, koji regulira to područje, u tome je što je postojeća odluka dosad pretrpjela više izmjena i dopuna.

Sadržaj i smisao nove odluke predstavljeni su kroz 13 osnovnih dijelova ili poglavlja. Financijska sredstva koja se ostvare naplatom komunalne naknade namijenjena su za financiranje obavljanja šest vrlo važnih djelatnosti: održavanje čistoće u dijelu koji se odnosi na čišćenje javnih površina, održavanje javnih površina, redovito održavanje lokalnih i nerazvrstanih cesta, održavanje i rekonstrukcija postojeće javne rasvjete i izgradnja nove, odvodnja atmosferskih voda i održavanje groblja. Osim toga mogu se koristiti i za sufinanciranje izgradnje objekata komunalne infrastrukture.

Odlukom se precizno utvrđuju obveznici plaćanja komunalne naknade, a to su vlasnici ili korisnici sljedećih nekretnina ili objekata: stambenog prostora, poslovnog i skladišnog prostora, garažnog prostora, građevinskog zemljišta koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti, neizgrađenog građevinskog zemljišta, objekata tipa bazne stanice mobilne telefonije (BSMT), TK centrala, odašiljača i sličnih objekata, objekata linijskog tipa kao što su nadzemni i podzemni telekomunikacijski i elektrovodovi, fotonaponske elektrane i slični objekti, koji se nalaze ili prolaze preko područja Grada Ljubuškog.

Visina komunalne naknade određuje se ovisno o stupnju opremljenosti građevinskog zemljišta, objektima i uređajima komunalne infrastrukture, lokaciji i namjeni nekretnine i instalacija koje se koriste.

Za izračun komunalne naknade na temelju korisne površine stambenih ili poslovnih prostora, površine građevinskog zemljišta koje služi za obavljanje djelatnosti na području Grada Ljubuškog, utvrđeno je šest zona, koje se protežu od središnjeg gradskog dijela pa do rubnih dijelova, odnosno ostalih područja koja su obuhvaćena prostornim planom.

Određeni su koeficijenti zona: za prvu zonu koeficijent je 1,00, za drugu 0,80, za treću 0,70, za četvrtu 0,60, za petu 0,50 i za šestu zonu 0,40.

Za bazne stanice mobilne telefonije, TK centrale, odašiljače, trafostanice, transformatorska postrojenja, nadzemne i podzemne elektro i telekomunikacijske vodove i slične objekte, koeficijent zone iznosi 0,50 i vrijedi za cijelo područje Grada Ljubuškog kao jedinstvene zone, piše Večernji list Drugi čimbenik pri izračunu visine komunalne naknade je koeficijent namjene.

Za stambeni i garažni prostor, nadzemne i podzemne vodove, trafostanice, bazne stanice mobilne telefonije, TK centrale, odašiljače i fotonaponske elektrane koeficijent namjene je 1,00, za neizgrađeno građevinsko zemljište 0,05, za zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti 0,20.

Za poslovne prostore, proizvodne prostore i skladišne prostore koeficijent namjene je različit i ovisi o površini tih prostora.

Mjesečni iznos komunalne naknade utvrđuje se množenjem vrijednosti boda (Vb), koeficijenta zone (Kz), koeficijenta namjene (Kn) i obračunskih jedinica izraženih u m2, km, km2, kVA i MW. Vrijednost boda utvrđuje Gradsko vijeće Ljubuškog posebnom odlukom.

Kontrolu naplate komunalne naknade vrši mjerodavna gradska služba, a ona se plaća najkasnije do desetog u idućem mjesecu za protekli mjesec.

Kopirati
Drag cursor here to close