Porasli krediti stanovništva

BiH: Građani dižu više kredita

Naveo je da je rast kredita bio dva posto, od čega su krediti stanovništva 3,6 posto, a krediti gospodarstva 0,4 posto
Gospodarstvo / Novac | 02. 09. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja banaka BiH Berislav Kutle kazao je za Srnu da je bankarski sektor u prvih pola godine očekivano bolje poslovao nego u istom periodu lani i da je aktiva banaka porasla za skoro četiri posto u usporedbi s prošlom godinom.

Naveo je da je rast kredita bio dva posto, od čega su krediti stanovništva 3,6 posto. Unutar kredita stanovništva najviše su rasli stambeni krediti sa 9,2 posto.

Kutle je dodao da su krediti gospodarstva konačno počeli rasti, te da je taj rast svega 0,4 posto, s pozitivnim trendom.

"Ukupni krediti na kraju šestog mjeseca iznose 20,8 milijardi, od čega stanovništva 10,2 milijarde, a ostalo gospodarstva. Očekivano je privremena profitabilnost rasla u istom periodu", rekao je Kutle.

Prema njegovim riječima, profit u Federaciji BiH je porastao za 42 posto zahvaljujući rastu prihoda od tri posto i padu rashoda od pet posto.

U Republici Srpskoj, dodao je on, profit je porastao za više od 100 posto zahvaljujući rastu prihoda od devet i padu rashoda od pet posto.

Kutle je rekao da je očekivani rast kredita do kraja godine od 3,5 do četiri posto.

"Jasno je da u ovako nestabilnoj političkoj situaciji i očekivanom djelovanju koronavirusa nije realno očekivati da bankarski sektor napravi veće iskorake", ocijenio je predsjednik Udruženja banaka BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close