Crni prosinac

Kripomjenjačnicama za 10 dana ukradeno preko 300 milijuna dolara

Prosinac nije dobro počeo vlasnicima dviju mjenjačnica kriptovaluta, kao niti njihovim klijentima. DeFi platforma BadgerDAO i mjenjačnica BitMart ostale su bez ogromnih količina novca.
Gospodarstvo / Novac | 10. 12. 2021. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Porast vrijednosti kriptovaluta neminovno dovodi i do porasta interesa kriminalaca za njima. Kako kriptomjenjačnice i burze svoje poslovanje obavljaju putem Interneta, tako su i prilično izložene hakerskim napadima i krađama, kojih također u posljednje vrijeme vidimo sve više.

Još je u sjećanju događaj iz kolovoza, kada je mjenjačnica Poly Network prvo bila pokradena, a potom su joj sredstava i vraćena.

No, ovoga mjeseca napadnute dvije velike mjenjačnice za sada nisu te sreće. Prvo su hakeri upali u decentraliziranu financijsku (DeFi) platformu BadgerDAO i s nje "skinuli" oko 120 milijuna dolara u raznim kriptovalutama.

Dogodilo se to prvog dana ovog mjeseca, a napad je navodno izveden instaliranjem maliciozne skripte u korisničko sučelje weba ove mjenjačnice.

Umjesto verificiranih transakcija putem Web3 platforme, kojima su kriptovalute trebale biti poslane na razne račune, skripta je kao odredišnu adresu ubacivala adresu walleta napadača – i tako u kratko vrijeme svojim tvorcima "zaradila" milijune.

Druga ovomjesečna žrtva hakerskog napada je kriptomjenjačnica BitMart. Sigurnosna kompanija specijalizirana za blockchain tehnologije PeckShield otkrila je ovu pljačku, iako ju je vodstvo mjenjačnice isprva poricalo.

U konačnici je ustanovljeno kako je BitMart ostao bez gotovo 200 milijuna dolara (po stotinjak na ethereumu i binancechainu), javlja Bug.

Sredstva su ukradena s hot walleta, dakle s korisničkih računa spojenih na Internet, a transakcija je provučena i kroz "mikser" koji služi skrivanju detalja o počiniteljima.

Iz BitMarta su poručili da će oštećenim klijentima iz vlastitih sredstava vratiti ukradene iznose.

Pribroje li se ovi incidenti onome iz kolovoza, a njima pridoda i nešto manjih krađa, dolazi se do podatka da je u protekla četiri mjeseca u kriptosvijetu ukradeno (a djelomično i vraćeno) više od milijarde američkih dolara u raznim kriptovalutama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close