Standard and Poor's

Kreditni rejting opet zavisi od gospode i dogovora

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u sljedećih 12 mjeseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promicati nastavak strukturnih reformi.
Gospodarstvo / Novac | 09. 09. 2019. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna rejting agencija Standard and Poor's (S&P) objavila je da kreditni rejting Bosne i Hercegovine ostaje B s pozitivnim izgledima, objavila je Centralna banka BiH.

Pročitajte još

Pozitivni izgledi se, navodi Centralna banka, temelje na očekivanju analitičara ove agencije da će ekonomski izgledi BiH poboljšani ukoliko vlast bude formirana do kraja godine, te na očekivanjima da će nova vlast regulirati status programa s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om) a što bi ubrzalo reforme i omogućilo pristup izvorima financiranja za važne infrastrukturne projekte.

Prema navodima analitičara, kreditni rejting može biti povećan u sljedećih 12 mjeseci ukoliko bude formirana stabilna vlast koja će promicati nastavak strukturnih reformi. U tom slučaju, analitičari agencije očekuju ponovno pokretanje dijaloga s MMF-om, realno sagledavanje procjene financijske situacije u kojoj se nalaze velike javne nefinancijske kompanije u BiH, kao i poduzimanje koraka ka smanjenju sive ekonomije.

S druge strane, u izvješću se navodi kako će rejting biti smanjen ukoliko ne bude formirana stabilna vlast, te reforme ne budu oživljene.

Sadašnji rejting je aktualan od 8.3. 2019. godine, kad je ova agencija poboljšala izglede sa stabilnih na pozitivne, što je bilo prvo poboljšanje u izgledima za dugoročni S&P rejting BiH od 2012. godine.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close