Oprezno

Koje se novčanice najviše krivotvore u BiH?

Zijada Kovač iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke (CB) BiH rekla je da je, osim novčanice od 50 KM, bilo i krivotvorenih novčanica od 100 KM - njih 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM njih 13.
Gospodarstvo / Novac | 07. 10. 2019. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na tržištu u BiH za prvih osam mjeseci ove godine otkriveno je 1.498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM, te 141 novčanica apoena od 20 eura.

Zijada Kovač iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke (CB) BiH rekla je da je, osim novčanice od 50 KM, bilo i krivotvorenih novčanica od 100 KM - njih 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM njih 13.

"U istom razdoblju u CB BiH su registrirana ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od jedne KM - njih 688 komada, potom od pet KM 38 komada, te od dvije KM šest komada", rekla je Kovačev za "Nezavisne". Ona kaže da je za osam mjeseci ove godine u CB BiH registrirano 411 krivotvorenih novčanica - eura.

"U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 eura, njih 141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, njih ukupno 14. Registrirano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara apoena od 1.000 RSD i dva komada krivotvorene britanske funte apoena 20 GBP", kaže Kovačev.

Savjetuje da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i koji se na dodir može razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme.

"Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima, poput portreta i tekstova na licu kod konvertibilnih maraka. Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra", pojasnila je Kovačev.

Dodaje da se krivotvorene kovanice mogu od autentičnih razlikovati vizualno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju. Kaže da je u prošloj godini u CB BiH ukupno bio registriran 2.381 komad krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena.

Murisa Marić iz prijedorskog Udruženja građana DON kaže da im se u Prijedoru nisu javljali potrošači s ovim problemom, za razliku od proteklih godina kada su imali veliku problematiku s apoenima od pet KM, kojih je bila najezda, te sa novčanicama od 50 KM.

"Apeliramo građanima da nam se obrate ako ustanove da je novčanica neispravna ili da odu u policijsku stanicu i kažu gdje su dobili tu novčanicu", kaže Marićeva i ističe da se u ljetnom razdoblju događalo pri najezdi dijaspore u ovaj grad da se na pijacama pojavi krivotvoreni novac.

"Očigledno da se te novčanice najviše poturaju na pijacama jer ne postoje aparati za provjeru i manje se obraća pažnja, manja je kontrola, pa su ta mjesta pogodna za ove falsifikate", kaže Marić.

Mještanka Banja Luke Biljana L. kaže da rijetko kad obraća pažnju na ispravnost kovanice, ali i novčanice niže vrijednosti.

"Obično provjerim novčanice koje su veće vrijednosti poput 50 ili 100 KM, dok novčanice niže vrijednosti rijetko kad provjeravam. Smatram da bi trebalo promijeniti tu naviku jer je zasigurno više falsifikata niže vrijednosti s obzirom na to  da lakše i prolaze", kaže ova Banjalučanka.

Kopirati
Drag cursor here to close