Softić

Kamate neće rasti

Likvidnost bankarskog sustava u BiH i dalje je vrlo visoka i banke na svojim računima drže ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obvezne rezerve.
Gospodarstvo / Novac | 04. 01. 2021. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Centralna banka BiH ne očekuje rast kamatnih stopa komercijalnih banaka na kredite ni za građane, ni za pravna lica. Sve prognoze govore da će glavne središnje banke u svijetu zadržati svoje, moram reći, veoma niske kamatne stope još barem dvije godine'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Rekao je kako ''novca na međunarodnim tržištima ima u izobilju'' te da su bankama na raspolaganju brojni izvori sredstava i to vrlo jeftini.

''Likvidnost bankarskog sustava u BiH i dalje je vrlo visoka i banke na svojim računima drže ukupno 5,8 milijardi KM, od čega je 2,7 milijardi KM iznos koji moraju držati zbog obvezne rezerve, a ostatak, više od tri milijarde je tzv. višak rezervi. Dalje, veoma bitno, potražnja za kreditima je veoma mala. I stanovništvo i poduzeća su vrlo oprezni u ulaganjima, jer su suočeni s neizvjesnošću. Postoji velika ponuda novca, kako na međunarodnim tako i na domaćem tržištu, potražnja je mala, stoga se ne vide ozbiljni ekonomski razlozi za podizanjem kamatnih stopa'', rekao je Softić.

Govoreći o traženju pomoći od MMF-a, kaže kako se nada povoljnom ishodu pregovora.

''BiH trebaju dodatna sredstva, posebno inostrana. U 2020. očekujemo pad inodoznaka, očekujemo pad izvoza te pad direktnih ulaganja, koja su ionako komparativno mala u BiH. Treba dodati da mnogi drugi donatori i kreditori iz međunarodnih institucija često svoje programe vežu uz aktivan, dakle, odobren program MMFa. Drugo, teško sami provodimo potrebne reforme. Svima nam one trebaju. MMF u svojim programima traži od nas reforme. MMF nas podsjeća da postoji obveza provođenja reformi. Uglavnom su to reforme koje bi i sami trebali raditi, ali često se teško dogovaramo u vezi s njima i onda ih sporo provodimo. Treće, na zemlje koje imaju program MMF-a se gleda kao na stabilnije ekonomije i time se smanjuju rizici i neizvjesnost s kojom se susreću i domaći i strani ulagači'', rekao je Softić.

Kaže kako nam je rejting je važan, ''ne samo radi službenih nego i privatnih ulaganja''.

''Iako ne treba očekivati značajne privatne investicije dok traje pandemija, potrebno je uraditi sve da i domaćim i stranim investitorima osiguramo što stabilniji okvir kada pandemija prestane. I u krizi se pogoršavaju proračunski deficiti, jer padaju prihodi, a rastu rashodi, posebno troškovi zdravstvenog sistema te socijalne pomoći. Sredstva MMF-a bit će korištena i za fiskalne potrebe. Naravno, to je kredit, i on će povećati i javni i vanjski dug'', rekao je.

Dodao je kako trenutno ''nismo u normalnim vremenima'' te da je cijeli svijet u ekonomskom šoku.

Između ostalog, guverner Centralne banke BiH je za Nezavisne novine rekao kako projekcije koje je dao Međunarodni monetarni fond, govore da bi svjetska ekonomija mogla imati pad od 4,4%.

''Dakle, nalazimo se u globalnoj recesiji. Ono što je za BiH posebno bitno jeste da se u eurozoni očekuje pad od 7,3%. Ovaj podatak je izuzetno bitan za nas, jer je to naš glavni vanjskotrgovinski partner. S druge strane, Centralna banka BiH je nedavno objavila svoje prognoze za BDP BiH, koje u ovom trenutku govore o padu BDP-a od 4,6% za 2020. godinu. Komponente koje utiču na pad BDP-a su pad investicija i izvoza, a ključna komponenta pada BDP-a jeste osobna potrošnja, za koju se očekuje smanjenje od 5,3%'', rekao je Softić.

Kopirati
Drag cursor here to close