Siguran biznis

Kakvo zlato - ulažite u boce vina

Biznis je siguran od financijskih kriza, robi samo raste vrijednost i samo treba paziti kako se skladišti
Gospodarstvo / Novac | 02. 08. 2018. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Netko će ulagati u dionice, netko u obveznice, zlato... Ove godine, više nego ikada prije, ispostavlja se da je ulaganje u skupocjena vina isplativo kao malo što. Uspoređujući kupovanje sa startupovima, Bloomberg je zaključio da je sličnost u tome što je potrebno deset godina kako bi se postigla značajna čista zarada. Razlika je u tome što se fina vina pokazuju posljednjih godina kao puno isplativija.

Onaj tko je uložio, primjerice, u britansku tvrtku Cult Wines, mogao je računati na 13 posto povrata uloženog godišnje, ali samo do 2016. kada se to popelo na 26 posto. Globalno tržište vina vrijedi danas 302 milijarde dolara, sekundarno tržište skupocjenih vina samo pet milijardi dolara. Međutim, Euromonitor prognozira za najpopularniju skupocjenu robu za ovu godinu da će biti izložena rizicima, ali da će kategorija vina i šampanjaca rasti sedam posto.

Što se popularnosti tiče, skupa vina se ove godine penju u kategoriju superluksuznih automobila i rijetkih novčića. Bloomberg savjetuje da se pri ulaganju u vina angažira menadžer. Tom Gearing koji je osnovao Cult Wines, savjetovao je svojim klijentima, a njih ima oko 1700, da se spreme na to da čekaju najmanje tri do sedam godina prije nego što se odluče prodati ih. Usluge menadžmenta u iznosu 15 posto investicije naplaćuju se unaprijed i uključuju i skladištenje.

Farr Vintners naplaćuje 10 posto unaprijed i još 10 posto nakon prodaje. Cult Wines pritom jamče za ta vina i na to ime odlazi im godišnje manje od jedan posto godišnje prodaje. U svakom slučaju, većina ih ostaje pod čepom. Postoji čak i burza vina, The London International Vintners Exchange, koja je od 1999. dostupna i na internetu i koja je do danas postala mjerilo po kojem se prate vrijednosti vina, odnosno njih 100 najvrednijih, piše Express.hr.

Bloomberg dalje piše da su francuska vina i posebno francuski Bordeaux apsolutno najtraženiji. Dalje navodi Haut-Brion, Lafite-Rothschild, Latour, Margaux i MoutonRothschild. Kod najvrednijih vina, onih iz vinograda koji su na vrhu liste, problem je u tome što takvo vino neće bitno rasti u svojoj vrijednosti, osim ako do njih ne dođete među prvima. U Francuskoj postoji i jedna posebna dosjetka; tržište na kojem se vina kupuju dok su još u bačvama.

  / FILTRAN/ FLICKR/ CC BY-SA 2.0  

To nosi određeni rizik jer se berba može ispostaviti takvom da na kraju od kritičara dobije loše ocjene. Ali, ako kritike ispadnu dobre, onda je i zarada veća nego što bi bila inače. Za one koji se ne zamaraju rizikom, dobra je šansa da će na takvom poslu već nakon samo jedne ili dvije godine imati zaradu od između 20 i 40 posto uloženog. Stephen Browett, predsjednik Farr Vintners objašnjava što je zapravo njegov posao.

"Postoji veliko tržište za zrela vina. Od restorana do onih koji ih piju. Mi kupujemo vina od naših mušterija investitora i prodajemo ih našim mušterijama konzumentima." Njegova tvrtka počela je s radom još 1978., sada ima 14.000 klijenata i raspolaže trenutno vrijednosti u vinu od 523 milijuna dolara.

"Fizičke osobe smatraju to fantastično isplativom investicijom", kazao je.

Prosječni portfolio njegovog klijenta sastoji se 65 posto od vina iz Bordeauxa i 15 posto iz Burgundije. Slijede vina iz doline rijeke Rhone, Italije, čak i iz Kalifornije, samo što vina iz Doline Napa ili drugdje iz Kalifornije odnose samo djelić tržišta, ljudima je naprosto previše mlad taj dio tradicije. Farr se zato okreće vinima u Kaliforniji s korijenima u Francuskoj.

Za trgovinu, zapravo ulaganje ili čak mešetarenje skupocjenim vinima, stručnjaci kažu da su prednosti to što su dugotrajna, stabilna, u najvećem dijelu nisu podložna potresima na financijskim tržištima. Cult Wines danas vrijede 100 milijuna dolara. Samo ove godine Sotheby je prodao vina u vrijednosti 64 milijuna dolara, od čega je 80 posto otišlo privatnim kolekcionarima, a 20 posto investitorima kojih sve više ima iz Azije.

Cult Wines je prije nekog vremena otvorio podružnicu u Hong Kongu, a u jesen planira i jednu u Singapuru. Cult Wines danas ima pod sobom 800 jedinstvenih brendova. Glavni su im, svaki sa po šest posto, Lafite čija boca stoji 621 dolar i Pavie koji po jednoj boci košta 304 dolara. Vina iz Bordeauxa i Burgundije povremeno imaju razdoblja kratkog rasta, dok su šampanjci dugotrajno stabilnih vrijednosti.

I u ovom poslu također postoje rizici. Najpoznatiji je bio slučaj tvrtke WineCare iz New Yorka koja je skladištila vina sve dok grad 2012. nije pogodio uragan Sandy i poplavio skladište. Sud je tada vlasnicima odredio bankrot. Gubitak je bio ogroman, skladište nije bilo osigurano. Iz toga je očito koje su osnovne stvari na koje se mora paziti pri tom poslu. Lokacija mora biti sigurna, sve klimatizirano do te mjere da se sadržaj može osigurati na do 110 posto vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close