Kreditni narkomani

Ne može kod MMF-a. Novalić kreće u zaduživanje na domaćem terenu

o se da zaključiti iz Prijedloga zakona o izmjenama zakona u izvršenju budžeta FBiH za 2021. godinu koji će se pred parlamentarcima naći na prvoj narednoj sjednici.
Gospodarstvo / Novac | 16. 05. 2021. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i fatalnih 1,5 milijardi KM očito neće biti ništa u ovoj godini jer entiteti već iz budžeta za 2021. godinu brišu taj potencijalni prihod koji je ostao "na dugom štapu". To se da zaključiti iz Prijedloga zakona o izmjenama zakona u izvršenju budžeta FBiH za 2021. godinu koji će se pred parlamentarcima naći na prvoj narednoj sjednici, piše klix.ba.

Vlast ubrzano mijenja zakone samo kad politici treba novac, a životni zakoni po pitanju problema građana mogu čekati godinama, smatra ekonomista i SDP-ov izaslanik u Domu naroda FBiH, Aner Žuljević.

"Izmjena zakona o izvršenju budžeta po hitnom postupku koju će vlast nazvati tehničkom, a koja suštinski dokazuje da je aranžman s MMF-om do kraja godine propao i da od reformi nema ništa. Odlučili su izbrisati imperativnu odredbu po kojoj je novac za kantone i općine bio vezan za doznaku novca iz MMF aranžmana, odnosno kreiraju legislativni okvir da sredstva isplate iz domaćeg zaduživanja", kaže Žuljević.

Dodaje da se nada da podjela sredstava neće biti po kriterijima kakve smo gledali ranije u kojem je najmanje struke, a najviše politike.

"Dodatne izmjena zakona pokazuje da se naša tehnička vlada FBiH pretvorila u zavod za platni promet koji se isključivo bavi prometom kreditom osiguranog novca kroz različite forme tendere, grantove, javne pozive i sl. Zaključno još jedna izgubljena godina za građane uz kapitulaciju vlasti pred reformama. Neozbiljni, neodgovorni i neefikasni političari će i dalje nastavljati nekažnjeno da primaju plaću od 4.000 KM za jedno veliko ništa, a 500 tisuća ljudi će se zbog izostanka reformi u ovoj zemlji i dalje patiti kako preživjeti s manje od 600 KM dok je potrošačka korpa preko 2.000 KM", navodi on.

Na kraju, smatra Žuljević, očigledno je da se vlast odlučila forsirati domaća zaduživanja jer im se ne postavljaju nikakvi preduvjeti u smislu reformi.

"Zadužuju nam djecu, bacaju novac u Neretvu kroz političke kriterije, a pri tome sva ta zaduživanja će vraćati najsiromašniji sloj naših građana. Radi se nažalost o vlasti koju predvodi ozbiljno optuženi premijer koji je politički kockar sudbinama naše djece, a koji pri tome glumi milijardera tako što je Vladu FBiH pretvorio u kreditnog narkomana", zaključio je izaslanik SDP-a.

Novi aranžman kod MMF-a koji je treba vlastima u BiH donijeti 1,5 milijardi KM propao je početkom godine kad prije svega vlasti RS-a nisu pristale na uspostavu jedinstvenog registra računa, za koji su kazali da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državni nivo.

Nedostatak novca i krpanje i onako slabe likvidnosti RS je riješio preskupim zaduživanjem na Londonskoj burzi, a FBiH, koja je u značajno boljoj financijskoj poziciji završit će na domaćim tržištima.

Kopirati
Drag cursor here to close