Koliko država ulaže u žene?

Je li proračun u BiH rodno odgovoran?

Institucije vlasti u BiH moraju uraditi svoj dio posla i da, kroz donošenje odgovarajućih zakona, urede pitanje rodno osjetiljivog davajanja novca, prvenstveno imajući u vidu obveze BiH u procesu europskih integracija.
Gospodarstvo / Novac | 20. 12. 2017. u 16:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) danas je održana tematska sjednica na temu ''Kako do rodno odgovornog proračuna: ulaga parlamenata'', koju je organizirala Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH, u suradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i uz podršku Ureda ''UN Women'' u BiH.

U uvodnom izlaganju predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Zastupničkog doma PSBiH Mirsad Isaković naglasio je da je manje zastupljeni pol do sada bio manje ili nikako obuhvaćen proračunom, zbog čega se, kako je upozorio, veoma mali dio sredstava izdvaja za nova radna mjesta žena, njihovu edukaciju, kao i za porodilje, vantjelesnu oplodnju ili za izgradnju sigurnih kuća.

Prema Isakovićevim riječima, važno je da se u procesu donošenja proračuna na svim nivoima vlasti vode javne rasprave, kako bi žene bile u mogućnosti da ukažu na probleme s kojima se susreću, te zatraže sredstva u proračunu za rješavanje tih problema.

Istovremeno, kazao je Isaković, institucije vlasti u BiH moraju uraditi svoj dio posla i da, kroz donošenje odgovarajućih zakona, urede pitanje rodno osjetiljivog davajanja novca, prvenstveno imajući u vidu obveze BiH u procesu europskih integracija.

Šef Ureda ''UN Women'' u BiH David Saunders istaknuo je da je rješavanje pitanja rodno odgovornog odvajanja proračunskog novca veoma važno na europskom putu BiH.

Prema riječima Saundersa, na predstavnicima zakonodavne vlasti je odgovornost u vođenju ispravne politike, a na predstavnicima izvršne vlasti da ispunjavaju svoje obveze u vezi s rodnim izdvajanjem novca iz proračuna.

Ocjenjujući da su u BiH napravljeni značajni pomaci u vezi sa rodno odgovornim izdvajanjem iz proračuna predstavnica Agencije za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Kika Babić – Svetlin navela je da institucije na različitim nivoima vlasti u našoj zemlji već čine i srednjoročne programe rada koji moraju biti usklađeni sa rodno odgovornim izdvajanjem iz proračuna.

Na tematskoj sjednici, kojoj su  nazočili predstavnici ministarstava zaduženih za implementaciju Gender akcijskog plana BiH, te mlade aktivistica koje rade na projektima nevladinih organizacija za jačanje aktivizma žena u lokalnim zajednicama, predstavljen je i projekat pod nazivom ''Jačanje rodno odgovornog proračuna na nivou institucija BiH'', kojeg provodi Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, uz podršku Ureda ''UN Women'' u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close