Usvojene izmjene Zakona

Javni prihodi: Sarajevu manje 86 milijuna KM

''Ovo nije atak na državu Sarajevo. Županija Sarajevo je eutanizirala Bosanskopodrinjsku županiju. Ovo je pitanje pravde, univerzalne pravde za koju smo dužni da se borimo na svakom pedlju'', rekao je Adžem.
Gospodarstvo / Novac | 24. 01. 2022. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa 62 glasa za, osam protiv i pet suzdržanih usvojene su Izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda na današnjoj sjednici Parlamenta Federacije BiH. Glasovanju je prethodila žustra rasprava zastupnika, piše N1.

Jedan od predlagača zastupnik SDA Salko Zildžić objasnio je da će koeficijent za Županiju Sarajevo biti 1,5, što bi u projekciji za sljdećeu godinu bilo umanjenje za KS od 86 milijuna KM, imajući u vidu rast prihoda, planirane donacije od Vlade FBiH, KS faktički ne bi imao nikakav pad u proračunu.

Tijekom rasprave zastupnik Dževad Adžem (DF) kazao je kako smatra da je ''Županija Sarajevo eutanizirala druge dijelove Federacije''.

Povlačenje zakonskog rješenja

''Ovo nije atak na državu Sarajevo. Županija Sarajevo je eutanizirala Bosanskopodrinjsku županiju. Ovo je pitanje pravde, univerzalne pravde za koju smo dužni da se borimo na svakom pedlju'', zaključio je Adžem.

Prije sjednice Parlamenta predsjednik Skupštine KS, ministar financija, te predstavnici branitelja, osoba sa invaliditetom, ali i predstavnici sindikata u KS pozvali su na povlačenje ovog zakonskog rješenja.

''Županija Sarajevo uplaćuje dva puta više poreza od RS, a 57,64% više od ukupnih uplata u FBiH, zbog toga je priča o nepravednoj dodjeli sredstava Županiji Sarajevo kroz 'ponder II' neutemeljena'', poručili su tada iz Skupštine i Vlade KS.

Dodali su i to da bi se ukidanjem pondera II ugrozilo financiranje za braniteljsku populaciju, sredstva za obrazovanje i policiju. Iz Sindikata su dodali da će izaći na ulice dođe li do toga.

Slijede prosvjedi?

Iz Sindikata osnovnog obrazovanja KS kažu oni koji podrže ovakvo zakonsko rješenje bit će odgovorni ukoliko dođe do građanskog bunta. Prije svaga, kažu, misle, na predstavnike političkih subjekata koji imaju izaslanike i zastupnike u Parlamentu FBiH.

''I da ne kažu za mjesec, dva, tri ili pet, kada se dogodi ono najgore, socijalni nemiri da nisu krivi. Sjećam se svibnja kada smo ispred Vlade KS kada sam najavio seriju prosvjeda koji su se završili 2014. godine, ne daj Bože da tako bude i ovaj put, paljevinom institucija”, rekao je Saudin Sivro iz sindikata osnovnog obrazovanja KS.

Kopirati
Drag cursor here to close