Vijeće ministra

Javne nabavke od sada po - europski

Gospodarstvo / Novac | 28. 12. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija: Bljesak.info / Modernizacija?!

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Agencije za javne nabavke BiH, donijelo je Pravilnik o postupku dodjele ugovora o uslugama iz Aneksa II Zakona o javnim nabavkama sa oznakom EI, kao potvrdom odgovarajuće usklađenosti s pravnom tekovinom Europske unije (EU) u ovoj oblasti.

Kako je  priopćeno iz Vijeća ministara, radi se o ''podzakonskom aktu koji osigurava potpunu i adekvatnu primjenu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, čijim je usvajanjem ranije BiH ispunila jedan od uvjeta za dobivanje kandidatskog statusa za punopravno članstvo u EU''.

Pravilnik, kojim se uređuje način provođenja postupka javne nabavke društvenih i drugih posebnih usluga iz Aneksa II. Zakona o javnim nabavkama, zasnovan je na načelima transparentnosti, jednakog tretmana i nediskriminacije, pravične i aktivne konkurencije i efikasnijeg trošenja javnih sredstava.

''Ovaj pravilnik stupa na snagu sljedeće dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku BiH, kada prestaje i primjena ranijeg pravilnika'', navedeno je.

Također, Vijeće ministara BiH donijelo je i dvije odluke o obliku izjave o ''ispunjenosti uvjeta iz člana 50. stava (1) tački c), d), e) i f) i člana 51. stava (1) točki c), d) i f) Zakona o javnim nabavkama u slučaju ograničenog postupka, pregovaračkog postupka s objavom obavještenja ili bez objave obavještenja o nabavci i takmičarskog dijaloga''.

Odluke, koje je predložila Agencija za javne nabavke, donijete su radi provođenja i potpune primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, s kojim su i usklađene.

''Ponuđač je obvezan uz zahtjev za učešće, odnosno ponudu dostaviti popunjen obrazac izjave o ispunjavanju uvjeta u vezi sa svojom tehničkom i profesionalnom sposobnosti u postupcima javne nabavke. Cilj unificiranja obrasca izjave koju je uz zahtjev obavezan dostaviti ponuđač jeste smanjivanje mogućnosti pogreške, kako kod ugovornih organa, tako i kod ponuđača u slučaju ograničenog postupka, pregovaračkog postupka s objavom ili bez objave obavještenja o nabavci i takmičarskog dijaloga'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close