Kaos

Isplate plaća u Mostaru: Odluka provedena, ali će se o njoj tek glasati?!

Tako će mostarski vijećnici glasovati o odluci prema kojoj je plaća već isplaćena…
Gospodarstvo / Novac | 28. 10. 2022. u 11:48 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako bi se odluka o visini osnovice i boda za obračun plaće u tijelima vlasti Grada Mostara za razdoblje 1. rujna do 31. prosinca 2022. godine trebala naći na sljedećoj sjednici mostarskog Gradskog vijeća, plaće se već isplaćuju po novom obračunu.

Prema potpisanom sporazumu, kako doznajemo, osnovica za obračun plaće u ovom razdoblju, a koja je potpisana početkom listopada, iznosi 386,62 KM, a bod za obračun plaće je 1,06.

Spomenuta odluka u planu je za usvajanje na sljedećoj sjednici Vijeća pa će tako vijećnici glasovati o odluci prema kojoj je plaća već isplaćena i pitanje je što bi se moglo dogoditi ako odluka nekim slučajem ne dobije dovoljno ruku vijećnika.

S druge strane, potpisan je, kako doznajemo, i sporazum o obračunu plaće za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja sljedeće godine gdje se osnovica ne mijenja a bod iznosi 1,04.

Podsjećamo, nakon sudskih presuda Mostar će ostati ''kraći'' za pet milijuna KM jer je pogrešno obračunavao plaće svojim uposlenicima od 1. travnja 2016. godine do 31. ožujka 2022. godine pa je, nakon podnesenih tužbi i pritisaka djelatnika, donio odluku o načinu izmirenja obveza prema uposlenicima.

Isto tako, revizori su otkrili kako 2020. godine koeficijenti utvrđeni Odlukom o plaćama i naknadama u organima vlasti Grada Mostara za radna mjesta glavnog savjetnika, šefova službi u sastavu odjela, stručnih savjetnika i određenih namještenika, nisu usuglašeni s koeficijentima propisanim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH.

Također, presudom Općinskog suda u Mostaru po tužbi mostarskih inspektora protiv Grada zaključeno kako je Grad Mostar diskriminirao i potplaćivao svoje inspektore.

Kopirati
Drag cursor here to close