Skandal

Iranci s potpisom Mickey Mousea oprali milijardu eura preko slovenske banke

U središtu skandala je britanko-iranski državljanin Iraj Farrokhzadeh, koji je otvorio račune u toj banci u prosincu 2008. godine za kompaniju Farrokh Ltd., nakon što su švicarske vlasti zatvorile njegove račune
Gospodarstvo / Novac | 02. 10. 2017. u 13:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Slovenski ured za borbu protiv pranja novca je otvorio istragu u vezi sa tvrdnjama opozicionih stranaka da je najveća državna banka, Nova Ljubljanska Banka (NLB), oprala gotovo  milijardu eura iz Irana u periodu između 2008. i 2010. godine, kršeći tako međunarodni embargo i odredbe o financiranju terorizma, javlja internet portal EurAktiv.

Slovenski mediji su u srpnja objavili da je 40-50 transakcija obavljano svaki dan iz NLB-a ka više od 30.000 računa širom svijeta, uključujući i neke s lažnim imenima poput Mickey Mousea ili Donalda Ducka.

Optužbe nisu detaljno obrazlagane dok opozicija nije ponovo otvorila slučaj prošlog tjedna. NLB nije odgovorila na upit EuraActiva, ali je slovenska vlada potvrdila da je ''u spomenutom slučaju Ured za sprečavanje pranja novca zaprimio izvještaj o sumnjivim transakcijama u junu 2010. u vezi sa pranjem novca i financiranjem terorizma''.

Ministarstvo financija je potvrdilo odgovarajući na upit Ureda za sprječavanje pranja novca da su poslali upite za više od 30 država u vezi sa spornim transakcijama. Na bazi provjera je utvrđeno da postoji osnova za sumnju da su prekršeni zakoni.

U središtu skandala je britansko-iranski državljanin Iraj Farrokhzadeh, koji je otvorio račune u toj banci u prosincu 2008. godine za kompaniju Farrokh Ltd., nakon što su švicarske vlasti zatvorile njegove račune u banci UBS.

Farrokhzadeh je, kako se pretpostavlja, prebacio novac Iranske izvozne i razvojne banke (EDBI) koja se našla pod sankcijama i na crnoj listi EU. U to vrijeme Farrokhzadeh je bio i na listi najtraženijih osoba Interpola.

Slovenska centralna banka je zabranila transakcije u prosincu 2010. ali je NLB-u trebalo devet dana da to provede, do kada je Farroukhzadeh prebacio operacije u ruske banke.

I slovenski parlament je tražio daljnju istragu koja bi se mogla odraziti i na političku situaciju. Opozicioni SDS Janeza Janše tvrdi da je vlada uradila sve da sakrije sporne transakcije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close