IDDEEA odustaje od gradnje, propada 1,4 milijuna za dozvolu?

Iako u IDDEEA tvrde da konačna odluka nije donesena iz odgovora Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja, može se zaključiti da je gotovo sigurno da se zgrada neće graditi na lokaciji na kojoj je predviđena, odnosno u bivšoj
Gospodarstvo / Novac | 07. 03. 2018. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / IDDEEA logo

Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) najvjerojatnije će odustati od gradnje zgrade u Banja Luci i pored toga što je još ranije za građevinsku dozvolu potrošila 1,4 milijuna KM, saznaju "Nezavisne".

U IDDEEA nisu ni potvrdili ni demantirali ovu vijest, naglašavajući da će konačnu riječ o svemu dati politika, odnosno Vijeće ministara BiH, prema kojem je nedavno otišla opširna informacija o ovom pitanju.

"U toj informaciji opisani su, između ostalog, i faktori rizika gradnje zgrade na lokaciji za koju važi građevinska dozvola, a jedan od njih su i poplave", rekli su jučer u IDDEEA, naglašavajući da još nije donesena konačna ocjena po tom pitanju, odnosno hoće li se ili neće graditi zgrada.

Iako u IDDEEA tvrde da konačna odluka nije donesena iz odgovora Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja, može se zaključiti da je gotovo sigurno da se zgrada neće graditi na lokaciji na kojoj je predviđena, odnosno u bivšoj kasarni u Trapistima.

Tu lokaciju IDDDEEA je na 99 godina dala Republika Srpska, a jedan od argumenata protivnika gradnje zgrade na toj lokaciji, pored poplava, je i taj što zemljište nije u trajnom vlasništvu IDDEEA, odnosno države BiH.

"Agencija inzistira na lokaciji na kojoj će Agencija biti nositelj prava vlasništva, koja nije podložna plavljenju, koja neće biti puno udaljena od centra grada zbog potrebe stranaka i drugih poslovnih potreba i koja nudi i druge potrebne pogodnosti", navedeno je u odgovoru Ministarstva civilnih poslova BiH na jedno od poslaničkih pitanja u kojem se dodaje i to da će IDDEEA prema Vijeću ministara BiH uputiti na usvajanje informaciju u kojoj predlaže da se kupi zemljište na koje će nositelj prava biti IDDEEA.

Izvor blizak IDDEEA kaže da postoji mogućnost i da IDDEEA kupi zemljište na kojem će sama graditi objekt, ali da je izglednija varijanta kupovina već završenih poslovnih prostora kako bi se izbjegli problemi s javnom nabavkom, ali i pribavljanjem nove građevinske dozvole.

Podsjećanja radi, IDDEEA je još 2014. godine od grada Banjaluka dobila građevinsku dozvolu za gradnju objekta vrijednog oko 22 milijuna KM na rok od tri godine.

Nakon dobivanja te dozvole, IDDEEA je ušla u proceduru izbora izvođača radova za taj projekt i raspisala tender, koji je na kraju zbog žalbe poništila Kancelarija za razmatranje žalbi. Poslije toga IDDEEA na ovom projektu nije radila ništa i krajem oktobra prošle godine prijetila je opasnost da izgubi građevinsku dozvolu, ali je na kraju grad Banjaluka na zahtjev IDDEEA na još tri godine produžio važenje ranije izdate dozvole, koja po svemu sudeći neće ni trebati.

Agencija za identifikacijske dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka IDDEEA u ponedjeljak će sa banjalučkom firmom "Milbauer" potpisati novi četverogodišnji ugovor za nabavku knjižica za putovnice.

Postupak nabavke u ovom slučaju traje već nekoliko mjeseci, a nakon što je Ured za razmatranje žalbi nedavno obilo žalbu francuske kompanije "Gemalto", koja nije ni dostavila svoju ponudu, stvoreni su uslovi za potpisivanje novog četverogodišnjeg ugovora.
Najbolju ponudu za tiskanje knjižica za putovnice dostavila je firma "Milbauer", koja za taj posao traži 28,47 milijuna KM sa PDV-om, dok je kompanija "Veridos" tražila čak 53,28 milijuna KM.

Kopirati
Drag cursor here to close