Tko najviše duguje?

Iako dobivaju milijune, najveći dužnici su ipak najveće političke stranke

Političke stranke su u prošloj godini ostvarile ukupan prihod od 21,5 milijuna KM, dok su njihova dugovanja zaključno s 31.12. nešto više od 9 milijuna maraka.
Gospodarstvo / Novac | 15. 05. 2021. u 08:11 Bljesak.info
Političke stranke u našoj zemlji duguju milione maraka

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako su prošle godine iz budžeta svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini primile oko 15,5 milijuna KM, političke stranke u našoj zemlji dobavljačima, komunalnim poduzećima, medijima, marketinškim agencijama, ali i svojim zaposlenima po osnovu poreza, doprinosa i plaća duguju milijune maraka. Najveći dužnici su najveće stranke.

Političke stranke su u prošloj godini ostvarile ukupan prihod od 21,5 milijuna KM, dok su njihova dugovanja zaključno s 31.12. nešto preko 9 milijuna maraka. Najviše prihoda imale su najveće stranke. Stranka demokratske akcije. Savez nezavisnih socijaldemokrata. Socijaledmokratska partija BiH. Hrvatska demokratska zajednica BiH. Srpska demokratska stranka, Savez za bolju budućnost i Demokratska fronta.

Kada je riječ o dugovima stanje je nešto drugačije. I ovdje prednjači Stranka demokratske akcije, ali je na drugom mjestu SDP. Slijede ih SDS, DF i HDZ 1990. Stranačke kase uglavnom pune porezni obveznici. Po mišljenju političkih analitičara izvještaji koje stranke dostavljaju CIK-u nemaju puno veze sa stvarnim stanjem.

„Financiranje političkih stranka u BiH je obavijeno velom tajne. Postoji jedna ogromna siva zona koje mi nismo ni svjesni do koje teško možemo prodrijeti gdje se ogromna financijska sredstva pogotovo iz javnih poduzeća i javnih ustanova slivaju u kasu političkih pastranakartija“, govori Tanja Topić, politička analitičarka.

„Stranke na vlasti su posebno odgovorne, jer one imaju izvore prihoda i podsjetit ću još jednom ti kanali su uglavnom iz sivih tokova, ali unatoč tome one ne izvršavaju svoje obveze čak ni prema svojim zaposlenima, a kamoli prema budžetu države“, objašnjava Željko Raljić, politički analitičar.

I građani uglavnom smatraju da je poslovanje stranaka netransparentno i samo još jedan primjer bahatosti domaćih političara i onih na vlasti i opozicije.

TI BIH već godinama ukazuje na nedostatke Zakona o financiranju političkih stranaka koji omogućava strankama da zaobilaze prijavljivanje svih prihoda i rashoda.

„Transparency organizira jednu konferenciju gdje ćemo pokušati i s donositeljima odluka na državnoj razini da damo neke svoje prijedloge kako da se bolje regulira oblast financiranja političkih stranaka, jer on je po našoj ocjeni jedan od glavnih izvora korupcije u ovoj zemlji“. SRĐAN TRALJIĆ, Transparency international BiH

Financijski izvještaj za prošlu godinu Središnjem izbornom povjerenstvu podnijela je 131 politička stranka, 52 stranke ni to nisu uradile, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close