Frank

Hrvatska: Ustavni sud ukinuo rješenje o ovrsi zbog dugovanja po kreditu u CHF-u

Najnoviji primjer, priopćila je udruga Frank, jest ukidanje pravomoćnog rješenja o ovrsi nekretnine zbog dugovanja iz kredita s valutnom klauzulom CHF koji je jednostrano raskinut od strane Erste banke.
Gospodarstvo / Novac | 09. 07. 2021. u 17:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga Franak izvijestila je u petak da je Ustavni sud ukinuo pravomoćno rješenje Županijskog suda u Šibeniku o ovrsi nekretnine zbog dugovanja iz kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji je banka jednostrano raskinula.

"Ustavni sud još jednom je dokazao da je itekako potreban u našem sustavu kao korektor sudskoj vlasti koja nerijetko donosi paušalne i pravno neutemeljene odluke u sudskim predmetima", ocijenila je udruga Franak, referirajući se na odluku Ustavnog suda RH.

Najnoviji primjer, priopćila je udruga, jest ukidanje pravomoćnog rješenja o ovrsi nekretnine zbog dugovanja iz kredita s valutnom klauzulom CHF koji je jednostrano raskinut od strane Erste banke.

Podsjećaju da je Županijski sud u Šibeniku donio rješenje koje je Vrhovni sud revizijom potvrdio čime je omogućena ovrha nekretnine.

No, odvjetnik ovršenika je ustavnim tužbama protiv rješenja šibenskog suda, a potom i protiv rješenja Vrhovnog suda uspio ishoditi na Ustavnom sudu ukidanje obaju rješenja i tako je vratio ovršni postupak na popravni ispit, navela je udruga Franak.

Napominju da se slično dogodilo i u kolektivnom sporu u slučaju franak, kada je Ustavni sud također morao korigirati "pogrešnu, paušalnu i neutemeljenu" odluku Vrhovnog suda da je odredba o valutnoj klauzuli CHF bila jasna i razumljiva, zbog čega nije bila podložna testu poštenosti, ali je kasnije na testu poštenosti ta klauzula utvrđena ništetnom.

"Presuda Ustavnog suda potvrda je ispravnosti i svih pravomoćnih rješenja županijskih sudova u Varaždinu, Osijeku i Zagrebu na temelju kojih su odgođene ovrhe nekretnina do završetka sudskih postupaka za utvrđenje ništetnosti CHF ugovora odnosno do utvrđenja stvarnoga stanja duga", poručili su iz udruge Franak, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close