Od 1.1. kreće euro

Hrvatska i službeno primljena u eurozonu

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je kako će se članstvo u eurozoni u dugom roku sasvim sigurno odraziti na rast standarda hrvatskih građana.
Gospodarstvo / Novac | 12. 07. 2022. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

večanim potpisivanjem triju pravnih akata dovršen je u utorak u Bruxellesu postupak odlučivanja o ulasku Hrvatske u europodručje od početka sljedeće godine.

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je u utorak tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023., među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro o središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna, javljaju hrvatski mediji.

Uz uredbu kojom se utvrdio definitivni tečaj konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta - odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica.

Odlukom o pridruživanju europodručju, guverner HNB-a od rujna postaje promatrač u Upravnom vijeću Europske središnje banke, a od 1. siječnja 2023. godine punopravni član.

Spomenute dokumente je potpisao češki ministar financija Zbynek Stanjura, koji predsjeda Ecofinom, na svečanosti po završetku sastanka, na kojoj su sudjelovali predsjednica izvršnog odbora Europske središnje banke Christine Lagarde, potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis, povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni i hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Svi govornici su istaknuli kako je riječ o povijesnom postignuću Hrvatske, da je vrijeme za slavlja, da EU i zajednička valuta dokazuju i dalje svoju privlačnost, javlja Fena.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis istaknuo je da pridruživanje Hrvatske pokazuje da je "euro privlačan i pouzdan", a da će članstvo Hrvatske u europodručju pridonijeti višem životnom standardu i otvaranju većeg broja radnih mjesta u Hrvatskoj.

Povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni rekao je da je Hrvatska prošla "nevjerojatan put" od zemlje koja je prije 30-tak godina bila u ratu, prvom od kraja drugog svjetskog rata na europskom tlu, do članstva u EU, i sada u europodručju.

"To je izvrstan rezultat, danas slavimo jačanje naše Unije", rekao je Gentiloni.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je kako će se članstvo u eurozoni u dugom roku sasvim sigurno odraziti na rast standarda hrvatskih građana.

"Pet godina nakon što smo počeli put u eurozonu, danas je dan kad je donesena odluka o stupanju Hrvatske u eurozonu i mislim da je to stvarno povijesni dan", izjavio je Vujčić.

Kopirati
Drag cursor here to close