Blokirati Zagreb

Hrvatska bi mogla postati najjače rusko oružje

''Hrvatski gambit izgleda kao dio Putinove šire strategije korištenja energije kao oružja u zaokruživanju Europe'', smatra Karasik.
Gospodarstvo / Novac | 23. 01. 2019. u 11:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ekonomski utjecaj u Hrvatskoj predstavlja razlog zbog kojeg treba spriječiti Zagreb da uđe u eurozonu, smatraju zapadni politički analitičari.

''Ulazak Hrvatske mogao bi ugroziti ne samo stabilnost eurozone, već i budućnost same EU'', tvrdi Theodore a američkog Lexington instituta.

Nova Grčka

U tekstu na portalu Euronews, Karasik je naveo kako su Rusi i ruski predsjednik Vladimir Putin spasili Hrvatsku da ne postane nova Grčka nakon afere Agrokor.

Prihodi Agrokora iznose oko 15 posto bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, a toliko London sudjeluje u BDP-u Velike Britanije. Propast Agrokora mogla je uništiti hrvatsku ekonomiju, prenijela je Srna.

S oko 60.000 zaposlenih u jugoistočnoj Europi, te godišnjom prodajom od 6,5 milijardi eura, raspad ove kompanije mogao je izazvati domino-efekt financijske nestabilnosti širom regije.

Zahvaljujući Putinu, to se nije dogodilo. Akcija spašavanja završila je s odobravanjem da dvije ruske banke - Sberbanka i VTB - preuzmu 47 posto udjela u Agrokoru.

Odustajanje od Krka

Tako je, navodi Karasik, Putin dobio posredan utjecaj na hrvatsku ekonomiju, i na najveću kompaniju u bivšoj Jugoslaviji. Zatim je Gasprom iskoristio prorusku političku klimu i potpisao desetogodišnji ugovor o isporuci milijardu metara kubnih plina Hrvatskoj svake godine.

If Croatia joins the Eurozone, it would give Russia its greatest weapon in Europe | View

Croatia's claims that it is reforming are paper thin. What's more, endemic corruption not only plays a key role in its financial woes but it has facilitated Russian efforts to infiltrate the Balkans Dr Theodore Karasik Non-Resident Senior Fellow at the Lexington Institute and a national security expert The last time a high-risk economy joined the Eurozone, it resulted in the Greek bailout.


Budući da je 70 posto tržišta pokriveno, Hrvatska više nema potrebe za daljim uvozom. Hrvatska je tako odvraćena od izgradnje alternativne rute opskrbe plinom preko otoka Krk, koju podržavaju SAD i EU, a koja je mogla potkopati ruske energetske interese u Europi.

Karasik ističe kako je hrvatsko pravosuđe korumpirano i navodi afere koje su se dogodile tijekom spašavanja Agrokora.

Putinova šira strategija

Njega brine ''jedva prikriveni ruski utjecaj'' i činjenica da je Gasprom ponudio da otkupi MOL-ov udio u hrvatskom gigantu INA, a slične ponude stizale su i iz Rosnjefta.

''Hrvatski gambit izgleda kao dio Putinove šire strategije korištenja energije kao oružja u zaokruživanju Europe'', smatra Karasik.

Neki ekonomski i portali za političku analitiku procjenjuju da je riječ o konstantnom strahu Zapada od bilo kakvog ruskog utjecaja na Balkanu, pa se svaka ruska ekonomska investicija promatra kao politička igra.

Kopirati
Drag cursor here to close