Nema naznaka

Hoće li hrana u BiH pojeftiniti?

''Zbog nedonošenja mjera od institucija vlasti, odnosno prepuštanja tržišta jednoj običnoj stihiji i kontroli raznih lobija i monopola, imamo situaciju takvu kakva jeste''
Gospodarstvo / Novac | 11. 04. 2023. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetske cijene hrane pale su za 20,5 posto u odnosu na svoj vrhunac prije godinu, objavila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Dodatni izazov

''Iako su cijene pale na globalnoj razini, još su vrlo visoke i nastavljaju rasti na domaćem tržištu, što predstavlja dodatne izazove za sigurnost hrane. To se posebno odnosi na zemlje u razvoju koje uvoze hranu, gdje je situacija pogoršana deprecijacijom njihovih valuta u odnosu na američki dolar ili euro te sve većim teretom duga'', naglasio je glavni ekonomista FAO-a Maximo Torero.

A upravo tako, dok cijene hrane na svjetskoj razini mjesecima padaju, praktično 12. put zaredom, dotle građani BiH vode borbu sa svakodnevnim poskupljenjima hrane, piše Dnevni Avaz.

Bago: Prepušteni sami sebi

I dok među poskupljenjima hrane prednjače mliječni proizvodi, gdje, naprimjer, kilogram maslaca popularnog proizvođača košta skoro 33 KM, ali i meso, jaja i slično, dotle pretjerano visoke cijene imaju proizvodi poput džemova, marmelada, ajvara, ukiseljenog i smrznutog voća i povrća. Ilustracije radi, kilogram džema od kajsija košta skoro 14 KM!

Jeftinije gorivo

''Zbog nedonošenja mjera od institucija vlasti, odnosno prepuštanja tržišta jednoj običnoj stihiji i kontroli raznih lobija i monopola, imamo situaciju takvu kakva jeste. To je, nažalost, kod nas realna situacija uslijed koje ispaštaju potrošači, koji svjedoče svakodnevnom povećanju cijena svega i svačega'', kazao je Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete življenja „Futura“.

Iako se očekivalo da će zbog pada cijena goriva doći i do pojeftinjenja osnovnih prehrambenih namirnica, ipak, to se nije dogodilo. Za sada nema naznaka o tome da bi hrana mogla pojeftiniti.

Tržišno orijentirane mjere

Sigurno ćemo se suočavati s nekontroliranim ponašanjem, naveo je Bago.

''S jedne strane, nemamo formiranu vlast u Federaciji BiH i u brojnim županijama, dakle, nema tko donositi ni mjere, a koje bi trebale biti razumske i tržišno orijentirane. Nezahvalno je govoriti što nas očekuje, ali sigurno nekakva stihija i to da ćemo i u narednim mjesecima biti prepušteni sami sebi'', istaknuo je Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close