Korona zakon

HNŽ u dogovoru s bankom: Vlada će plaćati kamate

Herceg je rekao kako je Zakonom predviđeno i otvaranje bankovne kreditne linije putem koje bi Vlada subvencionirala kamate gospodarstvenicima.
Gospodarstvo / Novac | 10. 06. 2020. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije s Razvojnom bankom F BiH otvara kreditnu liniju za potporu gospodarstvu, priopćeno je nakon sastanka Nevenka Hercega, predsjednika Vlade i Adnana Faladžića, ministra financija Hercegovačko-neretvanske županije s predstavnicima Razvojne banke F BiH Semirom Fejzićem, v.d. predsjednikom Uprave i Daliborom Milinkovićem, v.d. izvršnim direktorom za projekte i razvoj.       

Pojašnjeno je kako će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace razdoblje do 12 mjeseci. Fiksnu kamatu od 2% godišnje plaćat će Vlada HNŽ, dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Herceg je ponovio kako je u HNŽ usvojen jedan od najboljih zakona te da je Vlada ''pripremala mjere za pomoć gospodarstvu s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta''.

''Radi se o jednom od kvalitetnijih i sadržajnijih 'korona zakona' u BiH. Pri njegovoj izradi usuglasili smo niz konkretnih i kvalitetnih rješenja kojima ćemo subvencionirati više od deset tisuća plaća, održati poticajnu politiku u strateškim gospodarskim granama čime otvaramo prostor za ukupni oporavak i sprječavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNŽ'', ponovio je Herceg.

Podsjetio je kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i da nisu otpuštali radnike u vrijeme trajanja zabrane rada.

Također, naglasio je kako je Zakonom predviđeno i otvaranje bankovne kreditne linije putem koje bi Vlada subvencionirala kamate gospodarstvenicima.

Predstavnici Razvojne banke su, ističući spremnost na suradnju, predstavili mogućnosti koje Banka nudi. Istaknuli su kako je Hercegovačko-neretvanska županija prva Županija s kojom će biti sklopljen Protokol o suradnji u svezi s kreditnom linijom za likvidnost gospodarstvenicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19.

Kopirati
Drag cursor here to close