Skupština HNŽ

Hercegovački gospodarstvenici dobit će novac do kraja tjedna

Ministarstvo financija zaduženo je da do 5. rujna 2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnositelja zahtjeva koji su ispunili uvjete.
Gospodarstvo / Novac | 01. 09. 2020. u 17:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 17. ožujka, kada je zabilježen prvi slučaj covida-19 u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), do 31. kolovoza u toj županiji registrirano je ukupno 1.332 slučajeva covida-19, navodi se u informaciji o epidemiološkoj situaciji u HNŽ-a koju je na svojoj današnjoj sjednici razmatala Skupština HNŽ-a.

Testirano je ukupno 14.168 osoba, a od 1.332 pozitivnih oporavilo se 756 osoba, dok je bitku za život, nažalost, izgubilo 26 oboljelih, priopćeno je iz Skupštine HNŽ-a.

Zaključno s jučerašnjim danom, HNŽ ima 550 aktivnih slučajeva covida-19.

Do sada je hospitalizirano ukupno 125 osoba, na respirator je bilo priključeno 24 pacijenata, a trenutno je u mostarskoj covid-bolnici hospitalizirano 25 pacijenata.

U istom je razdoblju izdano 5.560 rješenja o zdravstvenom nadzoru, od kojih je 928 trenutno aktivno.

Pripreme za novu školsku godinu

Županijski ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović na sjednici je govorio o pripremama za novu školsku godinu.

Naglasio je kako je u cilju što bolje i pravovremene pripreme održan veći broj sastanaka s predstavnicima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva rada i socijalne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo, sindikata, predsjednicima aktiva i udruženja direktora, svim direktorima srednjih i osnovnih škola.

Cilj sastanaka je, također, bio izrada okvira za izradu kriznih planova rada škola, a u skladu s preporukama i naredbama.

Vlada HNŽ-a osigurat će sva potrebna dezinfekcijska i higijenska i sredstava koja će biti dodijeljena školama, istaknuo je na sjednici.

Pomoć gospodarstvu

O provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNŽ-a govorio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travanj i svibanj 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uvjete javnoga natječaja.

Sukladno tomu, sačinjena je lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uvjete i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 maraka.

U tijeku su aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uvjete i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Isplata pomoći gospodarstvenicima do 5. rujna

Nakon višesatne rasprave Skupština HNŽ-a usvojila je pet zaključaka vezanih za spomenute teme.

Prvim zaključkom zaduženo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a da u saradnji s mjerodavnim službama jedinica lokalne samouprave i drugim mjerodavnim institucijama svakih 15 (petnaest) dana analiziraju stanje u obrazovanju s aspekta epidemiološke situacije i donosi odgovarajuće mjere.

Ministarstvo financija zaduženo je da do 5. rujna 2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnositelja zahtjeva koji su ispunili uvjete, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK, a koje je do danas odobrila Vlada HNŽ-a.

Skupština je zadužila Vladu HNŽ-a, Ministarstvo financija HNŽ-a i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a da najkasnije do 20. rujna 2020. godine odobre i isplate preostali dio zahtjeva koji ispunjavaju uvjete iz objavljenog javnog poziv.

Nakon isplate podnositeljima zahtjeva, Skupština HNŽ-a je zadužila županijsku vladu da preostala sredstva usmjeri na najugroženije gospodarske djelatnosti.

Skupština HNŽ-a pozvala je Vijeće ministara BiH da preispita dosada donesene odluke o načinu i režimu ulaska stranaca u BiH, te da otvori granice i olakša ulazak za turiste koji imaju namjeru turistički boraviti na ovim prostorima.

Skupština HNŽ-a je, također, na današnjoj sjednici usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i streljivu u HNŽ-u, kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija u HNŽ-u.

U formi nacrta usvojeni su Zakon o dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, kao i Zakon o dopunama Zakona o srednjoškolskom odgoju i obrazovanju, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close