RS

Gubitak Željeznica za šest mjeseci veći od šest milijuna

Ukupni prihodi ovog javnog poduzeća u prvoj polovini poslovne godine ostvareni su u iznosu 30.697.535 KM i za sedam posto su manji u odnosu na prošlogodišnje
Gospodarstvo / Novac | 01. 08. 2018. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Željeznice Republike Srpske (RS) su za prvih šest mjeseci ove godine iskazale gubitak od 6.264.055 KM, što je za tri posto više u odnosu na isti period 2017.

Ukupni prihodi ovog javnog poduzeća u prvoj polovini poslovne godine ostvareni su u iznosu 30.697.535 KM i za sedam posto su manji u odnosu na prošlogodišnje, a ukupni rashodi manji su za pet posto i iznose 36.961.590 KM. 

Željeznice su, kako je saopćeno iz uprave, prekinule dugogodišnji trend pada u putničkom prometu i u prvoj polovini ove godine prevezle 61.900 putnika, što je povećanje od devet posto u odnosu na isti period lani. 

Ostvareno je 4,3 milijuna putničkih kilometara, odnosno 22 posto više nego u prvih šest mjeseci 2017. godine. 

''Razlog za navedeno povećanje je produžetak relacije prometovanja vlakova iz Sarajeva do Doboja i nazad na relaciju Sarajevo – Banja Luka - Sarajevo, uz mogućnost ostvarivanja veza iz stanice Doboj za i iz Tuzle - priopćeno je iz Željeznica RS-a. 

U periodu siječanj – lipanj prevezeno je 2.043.481 tona raznih vrsta robe što je za šest posto manje nego u istom periodu prošle godine. 

''Na takav rezultat uticala je činjenica da najveći korisnik prevoza 'Arcelor Mital', zbog remonta visoke peći u zeničkoj željezari, u navedenom periodu nije prevozio rudu četrdesetak dana, ali se očekuje da do kraja godine plan prevoza za tog korisnika bude ostvaren'', tvrde iz Željeznica RS-a. 

Iako je povećan prihod od prevoza u putničkom prometu za 35 posto u odnosu na prvo polugodište 2017., manje prevezene robe donijelo je i manji prihod po tom osnovu za 16 posto, pa su ostvareni poslovni prihodi za šest posto manji nego u istom periodu prethodne godine. 

Na kraju lipnja u Željeznicama RS-a je bilo zaposleno 2.686 radnika, 12 posto manje nego lani, što je rashode za lična primanja smanjilo za oko 2,5 milijuna KM, odnosno 11 posto u odnosu na isti period 2017.. 

Planiraju da do kraja godine broj zaposlenih svedu na 2.500, što će smanjiti izdvajanja po tom osnovu.

Kopirati
Drag cursor here to close