Svijet voli pobjednike

Godišnja inflacija se popela skoro na 20%

Nešto stariji stanovnici ovih zemalja se sjećaju razdoblja posljednje desetljeća bivše države i galopirajuće inflacije.
Gospodarstvo / Novac | 19. 11. 2022. u 16:25

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potrošačke cijene u Federaciji BiH su u listopadu 2022. godine u prosjeku porasle za 2,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Cijene su porasle u odjeljcima: Stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 8,2 posto , Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 2,8 posto, Hrana i bezalkoholna pića za 1,8 posto, Prijevoz za 1,5 posto, Obrazovanje za 1,3 posto, Rekreacija i kultura za 1,1 posto,

Odjeća i obuća za 1,0 posto, Restorani i hoteli za 0,7 posto i Zdravstvo za 0,6 posto. u Odjeljku Ostala dobra i usluge cijene su porasle za 0,4 posto i Alkoholna pića i duhan za 0,2 posto

Cijene su pale u odjeljku u Komunikacije za 0,1 posto.

U listopadu 2022. u odnosu na isti mjesec 2021. godine, cijene su porasle za 19,1 posto (godišnja inflacija), podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Podsjetimo. inflacija je u svim državama nastalim raspadom Jugoslavije postala dvoznamenkasta, s tendencijom daljeg rasta. U rujnu je u Crnoj Gori iznosila 16, Srbiji 14, Hrvatskoj 12,8, na Kosovu 12,7 posto te u Sjevernoj Makedoniji 16,8 posto.

Nešto stariji stanovnici ovih zemalja se sjećaju razdoblja posljednje desetljeća bivše države i galopirajuće inflacije. Na njoj su nek profitirali i to tako da su digli potrošačke kredite ili čekove koje je inflacija minimizirala do mizernosti.Tako je rata kredita za kupljeni automobil imala vrijednost jedne kutije cigareta.

Svima znane činjenice govore da je za posljednjih 15-20 godina bivše države, vanjski dug skočio s oko pet na preko 20 milijardi dolara i znatan dio tog novca je pretvoren u kredite stanovništvu. A sadašnji vanjski dugovi pojedinačnih zemalja? Neka samo inflacija uspori, kada već nestati neće.

Kopirati
Drag cursor here to close