Iće, piće i pokloni

Gdje su se pare trošile: Rasipništvo u institucijama unatoč lockdownu i online sjednicama

Iz podataka institucija koje su do sada dostavile podatke, vidljivo je da se u 2020. godini itekako trošio proračunski novac za reprezentaciju, odnosno pića, jela, poklone.
Gospodarstvo / Novac | 12. 06. 2021. u 11:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč pandemiji koronavirusa i prošlogodišnjem lockdownu, kada državne institucije nisu radile u punom kapacitetu, u 2020. godini itekako su trošili proračunski novac za reprezentaciju, odnosno pića, jela, poklone. Vidljivo je to iz podataka institucija koje su do sada dostavile odgovore na pitanje Mirjane Lepić-Marinkvić (NS), zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

U Graničnoj policiji BiH tako su u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine za reprezentaciju potrošili 27.519 KM, od 35.000 odobrenih proračunom, dok su u SIPA-i, koja je također imala 35.000 na raspolaganju, potrošili 11.865 KM.

Konkurencijsko vijeće utrošilo je 6.346 KM za reprezentaciju, ali su se pohvalili da je to 10 posto manje nego u godini ranije. Agencija za statistiku BiH potrošila je 4.132 KM, iako je maksimalan iznos 7.000 KM.

Poklon za ruskog veleposlanika, slika za ombudsmena

U Sudu BiH na raspolaganju su imali 20.000 maraka, a potrošili su 3.462 KM. U odgovoru koji je poslao predsjednik Ranko Debevec navedeno je da su sredstva korištena za plaćanje ugostiteljskih usluga u službenim prostorijama suda za usluge koje pruža Služba za zajedničke poslove institucija BiH, ugostiteljskih usluga u službenim prostorijama Suda za usluge koje pružaju eksterni dobavljači - povodom odlaska suca Suda BiH u mirovinu, ugostiteljskih usluga van službenih prostorija Suda te nabavke poklona u slučajevima kada je Sud poklonodavac -povodom odlaska zaposlenika Suda BiH u mirovinu", naveo je Debevec.

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta potrošila je 2.444 KM; Agencija za forenzička ispitivanja 6.650 KM; Agencija za javne nabavke 2.297 KM; Služba za zajedničke poslove institucija BiH 3.512 KM; Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika 1.738 KM...

Pravobranilaštvo BiH od godišnje odobrenog iznosa od 7.000 KM, utrošilo je ukupno 2.823 KM, odnosno, 941 KM po pravobranitelju. Institucija ombudsmena dala je detaljniji pregled utroška sredstava.

Tako je za internu reprezentaciju - nabavku i kupovinu osvježavajućih bezalkoholnih napitaka i toplih napitaka (voda, sokovi, kava, čaj) za potrebe sastanaka u sjedištu u Banjoj Luci i u područnom uredu Sarajevo potrošeno ukupno 1.197 KM.

Kada je riječ o eksternoj reprezentaciji - troškovima konzumacije hrane i pića prilikom protokolarnih posjeta i radnih sastanaka, potrošen je iznos od 376 KM (ombudsmen Ljubinko Mitrović).

Ombudsmeni su na nabavke prigodnih poklona u protokolarne svrhe lani potrošili 1.151 KM. Između ostalog, prilikom posjete Ombudsmanu Slovenije ponijeli su umjetničku sliku koju su platili 250 KM. Radi se o poklonu sva tri ombudsmena – Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić. Ne precizirajući za koga, naveli su i još jedan zajednički protokolarni poklon od 111 KM.

Među prošlogodišnjim troškovima je poklon veleposlanika Rusije prilikom službenog sastanka i posjete sjedištu u Banjoj Luci, a i ovaj trošak od 192 KM je knjižen na ombudsmena Mitrovića. Da je široke ruke, pokazao je i kupovinom 10 komada monografija "Vjerski objekti nacionalnih manjina u BiH" za 560 maraka.

Šta je naručivao menadžment APIK-a?

Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije ima godišnji limit za ove troškove u iznosu od 7.000 KM, a lani je utrošila 5.039 KM. Osim ića i pića, direktor ove agencije Hasim Šabotić naveo je i trošak od 3.529 marka na ime "nabavke reklamnog materijala za potrebe uglavnom menadžmenta agencije".

Institut za nestale lani je utrošio 2.627 maraka. Najviše od toga potrošeno je na flaširanu vodu s automata (939 maraka). Od novca za ove svrhe plaćali su i dezinfekcijska sredstva (801 KM), ručak za goste (563 KM), kave (161 KM)…

Nije bilo susreta, sastanci održavani online

Odgovore na zastupničko pitanje dostavili su i Agencija za državnu službu, koja je potrošila 2.345 maraka, DEP (2.132 KM), Agencija za policijsku podršku (3.935 KM), Arhiv BiH (2.975 KM), Agencija za zaštitu osobnih podataka (2.327 KM)...

Komentirajući odgovore koje je dobila, Marinković-Lepić za Klix.ba kaže da je generalni zaključak kako se na ovoj stavci u državnim institucijama lani nije štedjelo.

''Bez obzira na koronu, rukovoditelji institucija u odgovorima se pozivaju na pravilnike o reprezentaciji. Začuđujuća je činjenica da je stavka prisutna kod svih i da ima određeni broj institucija u kojima se nije štedjelo. Ja se samo pitam kako u godini u kojoj smo bili u drastičnom lockdownu, gdje nije bilo susreta, gdje neki zastupnike nisu htjeli da primaju, nego su nas upućivali na online komunikaciju.... i dalje imamo reprezentaciju. Za neke institucije, za koje budem smatrala da je potrebno, tražit ću detaljan opis troškova, da vidimo na šta su se pare trošile", kazala je Marinković-Lepić.

Kopirati
Drag cursor here to close