Solak rasporedio?

FUCZ: Dva milijuna za opremu i objekte, nula za zaštitu od koronavirusa

U vrijeme kada je virus COVID-19 već počeo harati Europom i kada su se u regiji i BiH pojavili prvi slučajevi zaraze ovim virusom, u Sarajevu se u slavljeničkom duhu održavala vježba spašavanja s visine u slučaju zemljotresa
Gospodarstvo / Novac | 18. 03. 2020. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava civilne zaštite na čelu s Fahrudinom Solakom je 27. veljače donijela izmjene Plana nabavki za 2020. godinu. U vrijeme kada je već bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će virus COVID-19 ući u BiH, FUCZ ne planira niti jednu marku u svrhu zaštite od koronavirusa.

Umjesto toga, sredstva posebne naknade (preko dva miljuna i sto tisućamaraka)  planirana su za specijalističku opremu, dronove, obuke, idejne i glavne projekte...

Slavljenička vježba

Prvog ožujka obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite. Povodom tog dana, a u organizaciji Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, 4. ožujka održana je vježba spašavanja s visine u slučaju zemljotresa na platou ispred Parlamentarne skupštine BiH. Sudjelovali su timovi civilne zaštite FBiH i RS, kao i MUP KS, Hitna pomoć, te Profesionalna vatrogasna jedinica KS.

U vrijeme kada je virus COVID-19 već počeo harati Europom i kada su se u regiji i BiH pojavili prvi slučajevi zaraze ovim virusom, u Sarajevu se u slavljeničkom duhu održavala vježba spašavanja s visine u slučaju zemljotresa(?!) te su dodjeljivana priznanja, piše Žurnal.

Razloga za slavlje imali su u Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) na čelu s direktorom Fahrudinom Solakom, jer je samo nekoliko dana ranije, točnije 27. veljače, donesena Odluka o utvrđivanju prvih izmjena i dopuna Plana nabavki FUCZ-a za 2020. godinu.

Izmjene Plana nabavki su, zapravo, plan trošenja sredstava posebne naknade.

''Sva pravne osobe i građani koji obavljaju samostalnu djelatnost i državni organi svih razina vlasti dužni su plaćati posebnu naknadu za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u visini od 0,5% od osnovice koju čine uplaćene neto plaće zaposlenika u radnom odnosu i svih osoba angažiranih po ugovoru o vršenju privremenih i povremenih poslova i ugovoru o djelu“, piše u članu 180. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Federaciji BiH.

O tome tko će i kako koristiti ova sredstva predlaže Civilna zaštita, a odlučuje Federalni stožer civilne zaštite (FŠCZ) čija je zapovjednica ministrica financija FBiH Jelka Miličević (HDZ BiH). Nadzor nad utroškom sredstava posebne naknade je u nadležnosti Inspektorata FUCZ-a.

Nadzor nad provođenjem Odluka o uvjetima i načinu korištenja ovih sredstava, vrši FUCZ u suradnji sa Federalnim ministarstvom financija.

Za zaštitu od koronavirusa – 0 km!

Kao što je već navedeno, Fahrudin Solak je Odluku o utvrđivanju prvih izmjena i dopuna Plana nabavki FUCZ-a za 2020. godinu potpisao 27. veljače 2020. godine, u vrijeme kada je već bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će virus COVID-19 ući u BiH.

Usprkos tome, FUCZ izmjenama Plana nabavki nije predvidjela niti jednu marku u svrhu zaštite od koronavirusa!

Naime, izmjenama i dopunama Plana nabavki planirano je da se na ukupno 10 javnih nabavki FUCZ potroši više od dva milijuna i 100 tisuća maraka.

Najviše novca, točnije oko 512 tisuća maraka bez PDV-a planirano je za nabavku novog ambulantnog terenskog vozila. Kako navode Žurnalovi izvori, FUCZ već ima više ambulantnih vozila koja koristi godinama, stoga je upitna opravdanost trošenja oko pola milijuna maraka na novo vozilo.

Čak 452.991 KM bez PDV-a planirano je za kupovinu odjeće i obuće za ekstremne uvjete za pripadnike specijalizirane jedinice, dok je za idejni i glavni projekat operativnih centara FUCZ planirano više od 420 tisuća maraka bez PDV-a!

Oko 273 tisuće maraka bez PDV-a planira se potrošiti za sredstva i opremu za Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje na vodi. Za iste svrhe je u 2019. godini već potrošeno 355.928 maraka s PDV-om.

Za opremanje Gorske službe spašavanja FBiH predviđeno je čak 196.581 KM bez PDV-a. Riječ je o društvima koja su već opremljena i koja imaju druge izvore prihoda.

Ono što je posebno zanimljivo, navodi Žurnal, jeste da se za nabavku dronova s pratećom opremom predviđa skoro 200 tisuća maraka bez PDV-a. Treba podsjetiti da je samo u prošloj godini nabavljeno nekoliko dronova, a samo je dron s termalnom kamerom plaćen skoro 60 tisuća maraka.

Za razne obuke planirano je preko 70 tisuća maraka, dok je za opremu za operativni centar FUCZ predviđeno više od 50 tisuća maraka bez PDV-a, piše Žurnal.

Dakle, novca ima za dronove, idejne i glavne projekte, raznu opremu, dok za zaštitu od koronavirusa nema. Da stvar bude gora, stotine tisuća maraka je FUCZ prethodnih godina izdvajala u iste svrhe, a vrijedi spomenuti i brojne donacije.

O spremnosti FUCZ-a i FŠCZ-a dovoljno govori i izjava zapovjednice Federalnog stožera civilne zaštite Jelke Miličević nakon sinoćnjeg sastanka FŠCZ-a: „Ja nisam do danas shvatila da je to toliko ozbiljna situacija. Više sam bila fokusirana na gospodarske aktivnosti i zaštitu gospodarstva.“

Kopirati
Drag cursor here to close