Shopping

HKD Napredak Sarajevo za 900 tisuća eura kupio kompleks u Sarajevu – odakle novac Napretku?

Pravi biznis Topić je ''završio'' 18.12.2018. kada je kupio zgradu bivšeg švicarskog veleposlanstva u strogom centru Sarajeva vrijednu nevjerojatnih 900.000 EURA!
Gospodarstvo / Novac | 08. 05. 2020. u 20:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Zgrada bivšeg švicarskog veleposlanstva

''Kada sam neki dan objavio šokantne podatke da HKD Napredak Sarajevo raspolaže s imovinom vrijenom 23 milijuna KM, da ima godišnji proračun od milijun KM, a da pri tom ne radi baš ništa, i tu privilegiju jako dobro čuva, nisam ni slutio da će do mene doći nekoliko zanimljivih informacija o nezasitnoj gramzivosti vlasnika Napretka Franje Topića'', napisao je Tvrtko Milović.

Naime, prva informacija se tiče otvorene želje Franje Topića i njegovog zeta Miroslava Landeke da preuzmu zgradu Napretka u Mostaru. Zazubice im stvara najam koji zgrada ima od HRT-a, ali i ostatak objekta koji bi mogli iznajmiti najboljem ponuđaču'', navodi.

Da je to ostvariv plan, piše, pokazuje i upravljanje zgradom Napretkovog doma na Trebeviću.

''Za ovu sasvim nepotrebnu zgradu Topić je godinama prikupljao donacije iz BiH i Hrvatske pravdajući to ''potrebom Hrvata da imaju mjesto za okupljanje''. Kako većinu hrvatskih političara ne zanima ništa vezano za Sarajevo, tako nisu ni znali da Hrvati u Sarajevu imaju sasvim dovoljno prostora za okupljanje. Samo kad bi im Topić otvorio vrata brojnih Napretkovih prostorija.

Nakon što je opuhao sve donatore, a najviše naivne Talijane, i završio milijunski projekt na Trebeviću, Topić je ''Napretkov dom'' dao u najam Bošnjacima iz Sandžaka koji su isti dan iz ponude izbacili alkohol i svinjetinu, zatvorivši vrata nesretnim Hrvatima Sarajeva a otvorivši ih sretnim Arapima.

Na taj način je Napretkov dom postao tek još jedna nekretnina od koje se kupi najamnina. No, pravi biznis Topić je ''završio'' 18.12.2018. kada je kupio zgradu bivšeg švicarskog veleposlanstva u strogom centru Sarajeva vrijednu nevjerojatnih 900.000 EURA!

Radi se o Stambeno-poslovnoj zgradi u neposrednoj blizini Katedrale. Sastoji se od suterena, prizemlja i kata, ukupne površine 620 m2 sa baštom od 399,49 m2 i dvije garaže!'', piše Milović na Vrisak.info.

Postavio je pitanja:

1. Odakle Napretku novac za kupovinu ove nekretnine?
2. Zašto Napretku treba ova nekretnina?
3. Znaju li članovi Napretka da se u njihovo ime kupuju luksuzne nekretnine?

''Činjenica je da se HKD Napredak pretvorio u agenciju za najam nekretnina. Najviše novca naravno donose nekretnine iz Zagreba, ali tu je i Napretkov dom Trebević i sada zgrada švicarskog veleposlanstva. Novca očito ima.

Načelno glavna Napretkova aktivnost je stipendiranje studenata kojima godišnje udijele bijednih 0,6% proračuna. I dok studenti liju suze radosnice zbog mizernih 1000 KM stipendije godišnje, Topić za 1.760.000 KM kupuje vile po Sarajevu.

Tako recimo za iznos kojim su platili švicarsko veleposlanstvo, studentima su se mogle davati stipendije narednih 30 godina!

Statut Napretka, koji danas uvažava manje od toalet papira, pojedinačno nabraja stavke iz misije Napretka. Ni u jednoj stavci ne stoji gomilanje nekretnina. A upravo je to postao jedini cilj ove itekako profitne organizacije.

Sada je manje važno je li središnjica Napretka bila upoznata s ovom kupovinom. Mnogo je važnije utvrditi porijeklo novca, i utvrditi na što se troše silni prihodi od najma Nekretnina.

Znamo svi da Topić sa svojim vjernim intimusom Vanjom Gavranom po cijele godine obilazi Europu mlateći o radničkim pravima i paneuropskim glupostima. Ali, je li moguće da sav novac ide samo za Franjine potrebe?

Financijski izvještaji i poslovanje Napretka za javnost su nedostupni, tako da se može samo nagađati.

S obzirom da se Napredak ne može spasiti od Franje Topića, jedino što se još uvijek može jeste spasiti zgradu Napretka u Mostaru. Zgradu koju su izgradili mostarski napretkovci, a ne gramzive sluge SDA'', piše u tekstu objavljenom na Vrisak.info.

Obavijest povodom negativnih medijskih natpisa

HKD Napredak je prisiljen zbog zaštite ugleda i časti Društva i svih njegovih članova podnijeti tužbu protiv autora T.M., koji je u svojim javno objavljenim tekstovima, na zlonamjeran način iznosio niz insinuacija i neistina, lažnih i krivo interpretiranih činjenica te neprovjerenih podataka o Društvu.

Jer činjenica je da to radi kontinuirano i s očitim ciljem diskreditacije i nanošenja štete Društvu.

HKD Napredak će pravnim putem i na zakonom utemeljen način štititi svoje interese te unatoč zlonamjernim i prizmenim pokušajima, nastavit će svoju misiju, zbog koje je utemeljen, te koju s uspjehom obavlja od 1902. godine do danas.

Središnja uprava HKD Napredak

Kopirati
Drag cursor here to close